Na Moravskom koridoru svakodnevno 2.000 radnika

U puteve i pruge uloženo više od 300 miliona evra

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

5.10.2021 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U puteve i pruge uloženo više od 300 miliona evra U puteve i pruge uloženo više od 300 miliona evra
Moravski koridor, koji će spojiti Kruševac i Pojate i povezati ih sa Čačkom i Preljinom, trenutno je najveće gradilište u Srbiji. Prema rečima ministra... U puteve i pruge uloženo više od 300 miliona evra

Moravski koridor, koji će spojiti Kruševac i Pojate i povezati ih sa Čačkom i Preljinom, trenutno je najveće gradilište u Srbiji.

Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, dinamika u izgradnji puteva u Srbiji je veoma velika, a jedan od pokazatelja je i podatak da broj radnika koji su zaposleni u ovoj oblasti svakodnevno premašuje 2.000.

Toliki broj radnika na putevima nismo imali od šezdesetih godina, ističe Momirović u intervjuu za Tanjug televiziju.

Sume koje se ulažu u ovu oblast su velike, pa je samo u septembru u auto-puteve, brze pruge, vodnu i vazdušnu infrastrukturu uloženo preko 300 miliona evra, navodi on.

Kada je u pitanju izgradnja pruge od Beograda do Niša i dalje do Severne Makedonije, Momirović navodi da je Srbija od Evropske unije (EU) dobila grant između 600 i 800 miliona evra, te da se sada ugovaraju radovi na ovoj pruzi, a kada krenu, to će biti najveća investicija u prugu u istoriji Srbije, vredna 1,8 milijardi evra.

Deonica od Beograda do Niša će se prelaziti za dva sata i biće dugačka 245 km, pa će saobraćaj i kargo biti znatno ubrzani.

Momirović je naveo i da su u toku pregovori sa Telekomom da se bežičnim internetom pokrije pruga između Beograda i Novog Sada, a kasnije i druge deonice.

Što se tiče investicija u vodni saobraćaj, on je istakao da je upravo završen investicioni projekat sa EU u okviru koga je Srbija dobila značajne grantove kako bi se omogućila bolja plovnost Dunava oko Futoga.

Uskoro će se raditi i na izvlačenju nemačke flote potonule iz Drugog svetskog rata u okolini prahova koja otežava plovnost Dunava u tom delu, najavio je Momirović.

Prvi put su pokušali to da urade pedesetih godina, ali nisu uspeli. Prema rečima ministra, neuspešan je bio i pokušaj sedamdesetih godina. Ipak, on se nada da će ovoga puta uspeti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...