U SAD ODOBRENA JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA Agencija za hranu i lekove dala zeleno svetlo i cepivu kompanije Moderna

LifestyleSvetVestiZdravlje

19.12.2020 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U SAD ODOBRENA JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA Agencija za hranu i lekove dala zeleno svetlo i cepivu kompanije Moderna U SAD ODOBRENA JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA Agencija za hranu i lekove dala zeleno svetlo i cepivu kompanije Moderna
Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za hitnu upotrebu i drugu vakcinu protiv korona virusa, i to onu kompanije Moderna, prenosi... U SAD ODOBRENA JOŠ JEDNA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA Agencija za hranu i lekove dala zeleno svetlo i cepivu kompanije Moderna

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za hitnu upotrebu i drugu vakcinu protiv korona virusa, i to onu kompanije Moderna, prenosi BBC news.

FDA je najavila odobrenje dan pošto je stručna komisija odobrila njeno korišćenje. Kako se ističe, odluka FDA zasniva se na rezultatima kasne faze istraživanja na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je vakcina efikasna oko 95 odsto u prevenciji korona virusa, a ima i relativno male nuspojave.

Ovo je druga vakcina protiv korona virusa koja je odobrena u SAD, posle Pfizer/BioNTechove vakcine koja je odobrena prošle nedelje.

Foto: Tanjug

Kako je navedeno, i Moderna vakcina će se davati u dva navrata, sa razmakom od 28 dana. Za razliku od Pfizer vakcine, Moderna vakcina može da se čuva na temperaturi od minus 20 stepeni (dok je za Pfizer potrebno minus 75 stepeni).

Inače, Moderna ima ugovore sa američkom vladom o isporuci 20 miliona doza ove vakcine do kraja ove godine, i ukupno 200 miliona doza do kraja juna naredne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...