U SRBIJI NE POSLUJE PREVIŠE TURISTIČKIH AGENCIJA Tržišni uslovi treba da budu isti za sve, apeluje UTAS

BiznisSrbijaTurizamVesti

17.12.2020 15:04 Autor: Marija Jovanović 0

U SRBIJI NE POSLUJE PREVIŠE TURISTIČKIH AGENCIJA Tržišni uslovi treba da budu isti za sve, apeluje UTAS U SRBIJI NE POSLUJE PREVIŠE TURISTIČKIH AGENCIJA Tržišni uslovi treba da budu isti za sve, apeluje UTAS
U otvorenom pismu Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) apelovalo je na nadležne institucije, pojedince i predstavnike drugih udruženja da prestanu sa plasiranjem teze o... U SRBIJI NE POSLUJE PREVIŠE TURISTIČKIH AGENCIJA Tržišni uslovi treba da budu isti za sve, apeluje UTAS

U otvorenom pismu Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) apelovalo je na nadležne institucije, pojedince i predstavnike drugih udruženja da prestanu sa plasiranjem teze o prevelikom broju agencija u Srbiji jer se time osporava ustavno pravo svakog pojedinca i privrednog subjekta na rad i opravdava moguće gašenje agencija kojima je poslovanje mesecima blokirano zbog pandemije.

„Tržište je regulator poslovanja u tržišnim privredama kakva bi trebalo da je naša, a država je dužna da obezbedi iste uslove za sve učesnike te očekujemo da se tako i ponaša. Osuđujemo svaku tvrdnju o prevelikom broju bilo kojih privrednih subjekata, pa tako i turističkih agencija, jer se one kose sa zakonima, te se strogo ograđujemo od takvih izjava„, navodi UTAS.

Rad u kancelariji
Foto: Pexels.com

Kako podseća ovo udruženje, zastupnici ove teze osim što zastupaju ideje koje su protivne zakonu često se pozivaju na primere razvijenih evropskih zemalja iako činjenice govore potpuno suprotno.

„U Francuskoj, na primer, posluje 7.080 turističkih agencija, a u Srbiji 415. Ako to uporedimo sa brojem stanovnika, u Francuskoj jedna agencija dolazi na 9.180 stanovnika, dok je u Srbiji taj broj 16.860“, napominje UTAS i dodaje da zakoni koji regulišu rad turističkih agencija nisu dobri i da ih treba hitno menjati, uz učešće predstavnika struke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...