Poskupljenje neće uticati na dalji rast cena na tržištu, smatra ekonomista dr. Milan Kovačević

U Srbiji struja skuplja od 1. februara, računi veći za 110 dinara u proseku

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

30.1.2021 09:01 Autor: Ljiljana Begović 1

U Srbiji struja skuplja od 1. februara, računi veći za 110 dinara u proseku U Srbiji struja skuplja od 1. februara, računi veći za 110 dinara u proseku
Struja u Srbiji prema najavama Agencije za energetiku od 1. februara poskupljuje za 3,4 odsto. Međutim, već na januarskim računima biće uvećana naknada za... U Srbiji struja skuplja od 1. februara, računi veći za 110 dinara u proseku

Struja u Srbiji prema najavama Agencije za energetiku od 1. februara poskupljuje za 3,4 odsto. Međutim, već na januarskim računima biće uvećana naknada za podsticanje proizvodnje obnovljive energije. Zbog te stavke, računi za struju biće u proseku veći za oko 150 dinara.

Naknada za obnovljive izvore energije sa 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu povećana je na 0,437 dinara. Poslednja promena bila je 2015. godine, pa u Vladi kažu da je povećanje neophodno, jer je od tada u rad pušteno čak sedam vetroparkova.

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović rekla je da  koliko god povlašćeni proizvođač proizvede  električne energije, ubaci je u mrežu, EPS taj iznos plaća.

„Nema životne sredine, nema razvoja energetike i rudrstva ukoliko ne budemo uložili mnogo više u ono što se zove proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora“, navodi Mihajlović.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Podsetimo, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i iznosi, bez poreza i taksi, 7.867 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,4 odsto.

Iz Agencije za energetiku za Biznis.rs kažu da će povećanje cena od 1. februara uvećati mesečni račun prosečnog potrošača za 110 dinara.

Kada je reč o zonama ( zelena, plava, crvena) iz Agencije za energetiku navode da obračunska snaga ne zavisi od zona i da je već utvrđena rešenjem o priključenju na mrežu, samim tim ona se neće menjati. Takođe, neće se menjati ni količine koje opredeljuju kojoj zoni pripadate.

Takse za javni medijski servis, PDV, kao i iznos akcize, ostaju bez promena.

Poskupljenje neće značajnije uticati na dalji rast cena

Ekonomsita Dr. Milan Kovačević, smatra da povećanje cene struje neće u velikoj meri uticati na povećanje cena na tržištu.

„Mi inače imamo nisku stopu inflacije, čak ima zagovornika koji savetuju da bi možda sistemski trebalo malo ubrzati inflaciju, ja sam protiv toga, jer se bojim da bi to bio početak lanca rasta cena, i da to ne bi bilo dobro“, kaže Kovačević za Biznis.rs.

Naš sagovornik kaže da je električna energija izuzetno važna za naš budući razvoj, ali je nažalost pretežno dobijamo od sagorevanja uglja.

„Imamo Elektro privredu sa kojom se loše upravlja, veliki su gubici u električnoj energiji i ima previše zaposlenih. U takvoj situaciji treba naći način da napravite dobro preduzeće koje će moći da investira, da popravi strukturu proizvodnje struje, jer je to važno i za naše zdravlje i za našu ekonomiju, kao što su to uradile druge zemlje“, kaže Kovačević.

Foto: Biznis.rs

Svako povećanje cene struje negativno utiče na socijalno ugrožene građane. Zbog toga smatra Kovačević trebalo bi naći nove modele naplate.

„Mislim da je najlakše i najbrže povećati cenu, ali to je najlošiji način, dok se ne pokažu neki znaci poboljšanja elektroprivrede ne bi trebalo povećavati cene. Zbog nepostojanja dobrog sistema socijalne zaštite, smatram da ima mnogo ljudi kojima bi to teško palo. A trebalo bi što pre naći metode“, zaključuje Milan Kovačević.

I pored toga što će domaćinstva u Srbiji plaćati višu cenu električne energije i činjenice da će ovo poskupljenje značajno uticati na budžete građana u Srbiji, posebno onih koji struju koriste za grejanje, podaci Eurostat pokazuju da je naša zemlja na samom dnu evropske lestvice po nivou cena električne energije.

Prethodni put cene električne energije su povećane u Srbiji novembra 2019. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...