U okviru Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021 najavljena velika ulaganja

U Srbiji u planu železnički projekti u vrednosti šest milijardi evra

EUSrbijaVesti

13.9.2021 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Srbiji u planu železnički projekti u vrednosti šest milijardi evra U Srbiji u planu železnički projekti u vrednosti šest milijardi evra
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop, da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni... U Srbiji u planu železnički projekti u vrednosti šest milijardi evra

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop, da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da se kompletno modernizuje železnički saobraćaj i naša zemlja prugama poveže sa svim državama u regionu i EU.

Premijerka je istakla da je Srbija od 2014. godine, kada smo počeli ozbiljno da ulažemo u železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Brnabić je poželela dobrodošlicu partnerima iz Evropske komisije, Transportne zajednice, kao i predstavnicima EIB i EBRD i drugima iz EU, koji nam pomažu, kako je rekla, na tom izazovnom i ambicioznom putu – da potpuno rekonstruišemo i unapredimo naše železnice. „Da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta, kako putničkog i teretnog“, naglasila je premijerka.

Istakla je da je svakako najvažniji železnički projekat brza pruga od Beograda do Novog Sada, u koju će biti uloženo više od dve milijarde evra. Premijerka je rekla da će i u železnički Koridor 10 biti uloženo takođe oko dve milijarde evra, uz podršku EU, EIB i EBRD i drugih evropskih partnera, i to bez dela od Niša do granice sa Severnom Makedonijom.

Podsetila je da je 2021. godina železnice u EU, kao i da je godina železnice i u Srbiji, ali istovremeno i godina Zelene agende. „Ova dva cilja idu ruku pod ruku, železnički saobraćaj je pored vodnog saobraćaja najzeleniji vid transporta“, kazala je Brnabić.

Dolaskom voza Connecting Europe Express u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren Zapadnobalkanski železnički samit 2021, na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Voz su dočekali i obišli premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenica glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaj u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...