Devizne rezerve garantuju sigurnost građanima, ali i investitorima

U trezoru Narodne banke Srbije 36,3 tone zlata

BankeNovacSrbijaVesti

30.6.2021 08:30 Autor: Marija Jovanović 1

U trezoru Narodne banke Srbije 36,3 tone zlata U trezoru Narodne banke Srbije 36,3 tone zlata
Srbija u deviznim rezervama ima 36,3 tone zlata koje garantuju sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade, kazala je guvernerka... U trezoru Narodne banke Srbije 36,3 tone zlata

Srbija u deviznim rezervama ima 36,3 tone zlata koje garantuju sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade, kazala je guvernerka Narodne banke Srbije za RTS.

„Srbija danas raspolaže sa 36,3 tone zlata. Godine 2019. smo kupili devet tona zlata, prvu put smo kupovali zlato u inostranstvu i to onda kada niko nije ni očekivao da će se to desiti. A onda smo i u 2020. godini kupili još tri tone zlata, a 2012. godini nasledili smo 15,3 tone zlata“, navela je ona.

Prema njenim rečima, rezerve od 36,3 tone zlata daju sigurnost građanima, ali i investitorima.

„Danas se u trezoru Narodne banke Srbije nalaze sve 36,3 tone zlata, nisu u inostranstvu. Tih kupljenih 12 tona zlata su u Srbiji i one daju sigurnost i građanima, ali i investitorima da Srbija vodi računa o svom dugoročnom interesu, drži devizne rezerve u jednom delu, povećali smo zlato sa šest odsto na 12 procenata, učešće ukupnim deviznim rezervama koje ne troši – te devizne rezerve ne troše“, objašnjava Tabakovićeva.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

NBS nijednu odluku ne donosi brzopleto i nepromišljeno, kazala je i dodala da se trenutak kupovine zlata pažljivo birao.

„Radili smo vrlo osmišljeno tu politiku i birali trenutak kupovine zlata tako da smanjimo troškove održavanja deviznih rezervi, da devizne rezerve prate strukturu duga u evrima, dolarima, ali da taj jedan višak, talog što biste vi kao građani štedeli – prevedemo u zlato“, objasnila je guvernerka.

Ona je podsetila da je NBS na početku krize omogućila likvidnost i državi i privredi, ali i bankama kao prvom i poslednjem utočištu.

„Sve vreme smo vodili računa da ne ugrozimo ni stabilnost cena, ni inflaciju. U toku godine smo veoma brzo doveli do toga da svi znaju da u Srbiji imaju siguran oslonac u Narodnoj banci“, navela je Tabaković.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Pa realno to je mnogo zlata, pola grada kupiš za to zlato…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...