Očekuje se da će Banka Engleske podići kamatne stope

U Velikoj Britaniji broj radnika manji za 465.000

SvetVesti

17.11.2021 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Velikoj Britaniji broj radnika manji za 465.000 U Velikoj Britaniji broj radnika manji za 465.000
Velika Britanija se i dalje suočava sa manjkom radne snage i pored toga što je završen program odsustva. Od početka pandemije na tržištu rada... U Velikoj Britaniji broj radnika manji za 465.000

Velika Britanija se i dalje suočava sa manjkom radne snage i pored toga što je završen program odsustva. Od početka pandemije na tržištu rada upraznilo se 465.000 mesta, navodi se u podacima Banke Amerike.

Ukidanjem beneficija 30. septembra za one koji nisu radili u toku lokdauna trebalo je da rezultira povratkom na tržište onih koji odustali od traženja posla. Ipak, prema rečima ekonomiste iz Banke Amerike Roba Vuda (Rob Wood), to se još uvek nije dogodilo, piše Bloomberg.

Broj platnih spiskova u Velikoj Britaniji je u oktobru skočio za 160.000, što ukazuje da je ekonomija sposobna da apsorbuje mnoge od milion radnika koji su bili korisnici programa odsustva. Zvanični podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u septembru u ovoj zemlji bila 3,9 odsto, što je niže od neposrednih pretpandemijskih nivoa.

Kako Vud navodi, radni sati u Britaniji su i dalje za 2,4 odsto niži od pretpandemijskih, a radne snage je od januara 2020. godine manje za 1,4 odsto, odnosno 465.000 ljudi.

U studiji Instituta za zapošljavanje procenjuje se da je u Britaniji trenutno oko 950.000 manje radnika nego što je bilo pre pandemije Covid-19. Polovinu čine stariji radnici, jednu trećinu migranti, a ostatak su mladi ljudi koji su nastavili da se obrazuju.

Nedostatak radnika potpomogao je rast plata, pa je moguće da će to biti argument u korist odluke Banke Engleske da poveća kamatne stope. Iz centralne banke je poručeno da pažljivo prate trendove isplata kako bi zaključili da li će se inflacija nastaviti.

Na tržištima očekuju da će Banka Engleske podići kamate između 0,1 i 0,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...