Kršenje evropske regulative o ličnim podacima

Uber će se žaliti na kaznu od 290 miliona evra u Holandiji

EUVesti

26.8.2024 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uber će se žaliti na kaznu od 290 miliona evra u Holandiji Uber će se žaliti na kaznu od 290 miliona evra u Holandiji
Holandija je kaznila online platformu za automobilski prevoz putnika Uber s 290 miliona evra jer je prosledila lične podatke evropskih vozača Sjedinjenim Američkim Državama... Uber će se žaliti na kaznu od 290 miliona evra u Holandiji

Holandija je kaznila online platformu za automobilski prevoz putnika Uber s 290 miliona evra jer je prosledila lične podatke evropskih vozača Sjedinjenim Američkim Državama i nije ih prethodno zaštitila. To je kršenje evropskog zakona, objavila je holandska agencija za zaštitu podataka DPA.

Uber je prikupljao osetljive podatke, poput dozvola, podataka o lokaciji, fotografija, detalja platnih transakcija i ličnih dokumenata, tvrdi direktor DPA Aleid Volfsen (Aleid Wolfsen), a u pojedinim slučajevima čak i o njihovoj istoriji bolesti ili podacima o kažnjavanju, preneo je Reuters.

Kako navode u holandskoj regulatornoj agenciji, Uber je prekinuo ovu kontroverznu praksu nakon otkrivanja kršenja.

Istraga je pokrenuta nakon tužbe francuskih vozača. Francusko telo za zaštitu podataka CNIL je u svom saopštenju napisalo da je blisko sarađivalo s partnerima u Holandiji, u kojoj se nalazi Uberovo evropsko sedište.

Uber je kaznu nazvao nepravednom. U saopštenju kompanije piše da je prenos podataka tokom trogodišnjeg perioda “neizvesnih odnosa između SAD i EU bio u skladu s evropskom regulativom o zaštiti podataka”.

Američka kompanija će se žaliti na objavljenu kaznu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.