u evropskoj uniji brži rast potrošačkih cena u septembru

Ubrzana stopa inflacije u evrozoni

EUNovacVesti

20.10.2021 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ubrzana stopa inflacije u evrozoni Ubrzana stopa inflacije u evrozoni
Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 procenta međugodišnje sa nivoa od tri odsto u avgustu, čemu je najviše doprineo snažan... Ubrzana stopa inflacije u evrozoni

Stopa inflacije u evrozoni porasla je u septembru na 3,4 procenta međugodišnje sa nivoa od tri odsto u avgustu, čemu je najviše doprineo snažan rast cena energenata, objavila je u sredu statistička agencija Evropske unije, Eurostat.

U Evroskoj uniji, rast potrošačkih cena se takođe ubrzao u septembru na 3,6 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 3,2 procenta prethodnog meseca, prenosi Tanjug.

Najniže međugodišnje stope inflacije su u septembru zabeležene na Malti (0,7 odsto), Portugaliji (1,3 procenta) i Grčkoj (1,9 odsto), dok su najviše registrovane u Estoniji i Litvaniji (obe po 6,4 odsto) i Poljskoj (5,6 procenata).

U odnosu na avgust, godišnja inflacija je pala u jednoj državi članici EU, porasla je u 25 članica, dok je u jednoj ostala stabilna.

Septembarski rast inflacije u evrozoni najviše se duguje sektoru energije, koji je doprineo sa 1,63 procentna poena (pp), zatim sektora usluga (+0,72 pp), neenergetski industrijski proizvodi (+0,57 pp) i cene hrane, alkohola i duvana (+0,44 pp), navodi se u informaciji Eurostata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...