UDRUŽENI MICROSOFT, FACEBOOK, CISCO, DELL I GOOGLE U borbi protiv zajedničkog neprijatelja iz Izraela

Hi-techLifestyleSvetVesti

22.12.2020 14:29 Autor: Marko Miladinović 0

UDRUŽENI MICROSOFT, FACEBOOK, CISCO, DELL I GOOGLE U borbi protiv zajedničkog neprijatelja iz Izraela UDRUŽENI MICROSOFT, FACEBOOK, CISCO, DELL I GOOGLE U borbi protiv zajedničkog neprijatelja iz Izraela
Velike američke tehnološke kompanije udružile su se u pravnoj borbi koju je još ranije započeo Facebook protiv izraelske firme NSO zbog, kako kažu, hakerskog... UDRUŽENI MICROSOFT, FACEBOOK, CISCO, DELL I GOOGLE U borbi protiv zajedničkog neprijatelja iz Izraela

Velike američke tehnološke kompanije udružile su se u pravnoj borbi koju je još ranije započeo Facebook protiv izraelske firme NSO zbog, kako kažu, hakerskog i zlonamernog delovanja.  

Prvu optužnicu Facebook je pred američkim federalnim sudom pokrenuo pre nešto više od godinu dana, tvrdeći da NSO, hakujući WhatsApp servis, špijunira novinare i aktiviste širom čitavog sveta. Naime, anonimni WhatsApp pozivi su tada bili upućeni na telefone oko 1.400 poznatih međunarodnih advokata, političkih disidenata ili poznatih novinara, koji su potencijalno u svojim rukama imali važne informacije. Iako niko od njih nije odgovarao na pomenute pozive, samim odbijanjem bivao je otvoren kanal prema hakerima iz Izraela.

Očigledno su na sličan način upotrebljeni i softverski alati koje nude kompanije Microsoft, Cisco, Dell i Google, jer su se one pridružile tužbi. Pitanje na koje u ovom trenutku nemaju odgovor ni poznavaoci prilika u Sjedinjenim Američkim Državama je – koliko je zaista osoba nadzirano na ovaj način, i u kom vremenskom periodu?

Hakeri
Foto: Pixabay.com

Internacionalne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao što su Citizen Lab ili Amnesty International, potvrdile su da imaju dokaze o nelegalnom nadziranju novinskih reportera, advokata, pa čak i jednog poznatog nutricioniste, u više država.

U isto vreme, predstavnici NSO smatraju da mogu da budu zaštićeni „državnim imunitetom“, obzirom da njihova glavna delatnost obuhvata kreiranje softvera za potrebe raznih špijunskih i policijskih institucija.

Naravno da su se IT giganti uključeni u ovu bitku oštro pobunili protiv ideje o dodeli imuniteta optuženima, i njihov argument zvuči ispravno – „zaštita kompanije koja se bavi proizvodnjom i plasiranjem moćnog i opasnog softvera namenjenog za nadziranje ljudi dovela bi do pravnog presedana koji bi mogle da iskoriste i druge države i firme koje se bave sličnim poslom“, a to svakako nije u skladu sa odbranom slobode govora i zaštite ličnih podataka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...