uputiće Vladi Srbije nekoliko predloga za "bolju starost najugroženije populacije"

Udruženje sindikata penzionera Srbije predlaže mere za socijalnu sigurnost

SrbijaVesti

19.10.2024 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 20

Udruženje sindikata penzionera Srbije predlaže mere za socijalnu sigurnost Udruženje sindikata penzionera Srbije predlaže mere za socijalnu sigurnost
U Udruženju sindikata penzionera Srbije očekuju da u naredne dve godine prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade, rečeno je u petak... Udruženje sindikata penzionera Srbije predlaže mere za socijalnu sigurnost

U Udruženju sindikata penzionera Srbije očekuju da u naredne dve godine prosečna penzija bude bar 55 odsto od prosečne zarade, rečeno je u petak u Kragujevcu.

Kako je najavljeno na tribini, udruženje će predočiti Vladi Srbije nekoliko predloga za „bolju starost najugroženije populacije“, prenosi Beta.

Trenutno je, kako je rečeno, prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u Srbiji.

„Očekujemo da penzija ne zaostaje odnosno da ne bude manja od polovine prosečne zarade“, rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić.

Naveo je da penzioneri razumeju da Srbija „ima velika iskušenja ekonomske i političke prirode“ ali da smatraju da „njihov tretman treba da bude mnogo bolji i dostojanstveniji“.

Prema njegovim rečima, penzioneri u Srbiji su „najugroženija populacija koja zaslužuje bolju starost“.

„Prvi predlog je vanredno usklađivanje penzije ukoliko dođe na nivo ispod 50 posto prosečne zarade“, naveo je jedan od autora monografije „Socijalna sigurnost i budućnost penzionera u Srbiji“ Rajko Kosanović.

Kazao je da „treba menjati način usklađivanja penzija“ a predlažu i „ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremenog odlaska u penziju ne svojom voljom, kada penzioner napuni 65 godina“.

Iz Udruženja su istakli i da je važno da se za oko 200.000 starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja  obezbedi „socijalna zaštita“ u visini 65 odsto minimalne penzije. Smatraju i da najniža penzija treba bude 65 odsto od prosečne penzije.

Predlog je i da u slučaju smrti bračnog druga, 30 odsto njegove penzije ostane drugom bračnom drugu.

Traže se i izmene u Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) u vezi sa strukturom članstva u Upravnom odboru Fonda PIO, a ocenjeno je i da je neprihvatljivo što Fond nema nadzorni odbor.

Svi predlozi će biti formulisani i upućeni Vladi Srbije, posle javnih tribina u 15 najvećih gradova u Srbiji.

  • Lelica

    19.10.2024 #1 Author

    Sa razlogom,tako i treba!

    Odgovori

  • Jasna

    20.10.2024 #2 Author

    Još je gore, kad nemaš nikakva primanja, sa 66 godina

    Odgovori

    • Pera

      20.10.2024 #3 Author

      Ko sa 66 godina nije obezbedio dokumenta da prima makar i socijalu od 10.000 ne treba mu ni dati sada.To je lenja i neodgovorna osoba prvenstveno prema sebi a onda prema drugima.Takvih ima ihaha

      Odgovori

      • Branka

        21.10.2024 #4 Author

        Da li ste svesni da poslodavci nisu uplaćivali radni staž,znam takve osobe u okolini.Vi kao da ne znate ili ne želite da znate šta se sve dešavalo.

        Odgovori

  • Dušan

    20.10.2024 #5 Author

    A penali, kad ce biti ukinuti? To je najveca pljacka penzionera.Terate penzionere da umiru bez ljudskog dostojanstva.Ako kupe lekove nemaju za hranu i obrnuto .Pa 20,4 posto to je na godisnjem nivou manje oko tri penzije!!!!???

    Odgovori

    • Zoran

      20.10.2024 #6 Author

      Postovani Dusane skoro u svakoj zemlji je podignuta starosna granica za odlazak u penziju i tu nema sta da se zameri tako funkcionise danasmji svet i mora tako,drugo ne mozes u penziju i da zakljucis ugovor o radu i da radis j dalje pa sto bi ti neko isplacivao penziju a ti i dalje radis na istom radnom mestu ili na nekom drugom sve jedno je slozices se to nije fer treba neko mladji da pocne da radi

      Odgovori

      • Giga mladenovac

        21.10.2024 #7 Author

        Dragi moj gospodine neću ti pominjem ime jer je nebitnou ovom segmentu penzioner treba da bude gospodin i čovek a da je hteo da radi i da sklapa ugovore sigurno mini Vas konsultovao a ni Vas pitao za vaš savet sačuvajte te intelektualne savete za vas nemojte ih deliti drugome a kazneni poeni nisu nadoknaditi baš tako lako 2,ipo penzije godišnje odu a radiš ceo vek i nađe se neka vaša da deli savete zato te molim nemoj se više oglašavaš jer ne znaš šta i koliko to znači oštećenom penzioneri

        Odgovori

  • Luiz

    20.10.2024 #8 Author

    Najniža penzija NE SME biti niža od minimalne mesečne potrošačke korpe (oko 32.000,00 dinara) prema podacima Republičkog zavoda za statistiku + računi komunalnih preduzeća. Prema Ustavu Srbije, minimalna mesečna penzija ne bi smela biti ispod prosečne mesečne potrošačke korpe (što je oko 65.000,00 dinara) opet prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Sve što je ispod ovih iznosa, POTPUNO obesmišljava penzijsko i invalidsko OSIGURANJE i predstavlja TRAJBO KRŠENJE USTAVA I OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA i POTPUNO obesmišljava sam pojam ‘OSIGURANJE’.

    Odgovori

    • Anonimni

      21.10.2024 #9 Author

      Potpuno tačno,tako bi trebalo,a šte reći za one penzionere koji imaju veću penziju od 150000 dinara,da li su oni više radili od onih sa minimalnom penzijm kojom ni jedan dan ne mogu da prežive dok plate sve dažbine
      Zar ne bi bilo humano da penzije budu u nekom rasponu mnogo manjem i svi mogli da prežive do sledećeg meseca dostojno životu

      Odgovori

  • Čole penzioner

    20.10.2024 #10 Author

    Penzioneri ne trebaju nijednoj vlasti jer su čist rashod. O njihovom položaju se priča samo pred izbore. Ja sam sa 40 godina staža otišao u penziju, a primam 10 penzija godišnje jer nisam imao 65 godina zivota pri odlasku u penziju.

    Odgovori

  • gagica

    20.10.2024 #11 Author

    Valjda cemo mi to docekati

    Odgovori

  • Zoran lazić

    20.10.2024 #12 Author

    Šta reći. Ove godine samo 10.9 posto povećanje penzije. Slušajući njih da smo najjači naj bolji ali imamo naj manje penzije. Umro vam je ukrao penziju. Nije vratio. Kaznio nas koji smo otišli pre 65 godina u penziji. I to neće da vrati. Kune se u penzionere samo kada su izbori. Sada neće biti 3 godine izbora. Pa ga penzioneri više ne zanimaju. Samo je uzimaš penziju. To što je 2 godine dizao toliko zna on zašto je dizao. Bili izbori.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.10.2024 #13 Author

    I treba,da imaju fostojanstvenu starost..

    Odgovori

  • Ljupka

    20.10.2024 #14 Author

    Odmah treba obezbediti garantovana socijalna davanja ( tzv. socijalne penzije) za gradjani starije od 65 godina, koji ne primaju penzije.

    Odgovori

  • Brana

    20.10.2024 #15 Author

    Nedovoljno

    Odgovori

  • Divna

    20.10.2024 #16 Author

    Ja bolujem od retko sindroma a toje parkinson operisala stitnjaca i na žalost dijagnoza carinom imam 65 godina bez ikakvog sam primanja nemogu sebi da kupim lek pa ako ima boga pogledaceme

    Odgovori

  • ZVEZDA

    20.10.2024 #17 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • VALERIJA

    20.10.2024 #18 Author

    Ovakava vrsta angažmana je u današnje vreme više nego potrebna.

    Odgovori

  • Anonimni

    21.10.2024 #19 Author

    Postovani ! Kada pisete o penzionerima i njihovim penzijama ,pomenite penzionere koji su u starosti i podstanari ,i koji svu penziju koju dobiju odvajaju za stanarinu i komunalije . Nisu uogucnosti da kupe sebi ni hleb nileko . Pa kome da se pozale kad su njih svi zaboravili . S postovanjem g – Kljajic !.

    Odgovori

    • Jelena

      21.10.2024 #20 Author

      Ti penzioneri koji nisu uspeli da sebi obezbede kuću ili stan to su ljudi nesposobni za život. Za toliko godina još uvek su podstanari. Do sada su dva puta mogli da otplate neki stančić ili kuću na kredit. Neka se zapitaju koliko mesečno izdvajaju za stanarinu, manja bi im bila mesečna rata za kredit, ali su blago rečeno glupi bili ili su čekali da im država da stan. Država zna samo da otima, ništa ne daje. Bar meni ništa nisu dali iako sam bila tri puta u gov.ima.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.