Zbog povećane proizvodnje struje i rasta cena prirodnog gasa

Ugalj u SAD najskuplji u poslednjih 12 godina

SvetVesti

16.11.2021 14:18 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ugalj u SAD najskuplji u poslednjih 12 godina Ugalj u SAD najskuplji u poslednjih 12 godina
Cene uglja u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su na najviši nivo u poslednjih 12 godina dok se industrija bori da održi korak sa rastućom... Ugalj u SAD najskuplji u poslednjih 12 godina

Cene uglja u Sjedinjenim Američkim Državama porasle su na najviši nivo u poslednjih 12 godina dok se industrija bori da održi korak sa rastućom potražnjom, koju su podstakli proizvođači električne energije na fosilna goriva. Cena uglja na istočnoameričkom tržištu porasla je na 89,75 dolara za tonu, nakon prošlonedeljnog poskupljenja za više od 10 dolara.

Prema podacima S&P Global to je najviši nivo cene od 2009. godine. Upotreba uglja ponovo je pojačana zbog sve veće potražnje za električnom energijom i udvostručenih cena prirodnog gasa u ovoj godini. Visoke međunarodne cene energenata takođe su podstakle izvoz američkog uglja, prenosi Financial Times.

Cene uglja u ostalim delovima SAD takođe su porasle. Analitičari kompanije Moody’s ocenili su da industrija uglja ne može dovoljno brzo da reaguje na poboljšane tržišne uslove, jer su nedovoljna ulaganja poslednjih godina ometala sposobnost proizvođača da brzo povećaju proizvodnju. Industrija je jednostavno izgubila elastičnost ponude.

Većina američkog termalnog uglja prodaje se po dugoročnim ugovorima, što znači da iznenadna žurba za preostalim zalihama može da izazove oštre poteze na takozvanom spot tržištu. Proizvodnja električne energije na ugalj porasla je ove godine prvi put od 2014. godine, a porast u odnosu na prošlu godinu je 22 odsto.

Do rasta potražnje za ugljem došlo je uprkos naporima da se napusti upotreba fosilnih goriva kako bi se zaustavio globalni porast temperature vazduha prouzrokovan emisijom gasova sa efektima staklene bašte. Na klimatskom samitu COP26 prošle nedelje delimično je prihvaćen plan postepenog napuštanja energije iz uglja.

Proizvodnja električne energije na ugalj u SAD verovatno će biti smanjena za oko pet odsto u 2022. godini. Lideri država G20 složili su se da prestanu da finansiraju eksploataciju uglja u inostranstvu, ali ne i da ga ukinu kod kuće. Ipak, analitičari ocenjuju da je oživljavanje potražnje za ugljem verovatno samo privremeno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...