UMESTO DOBROG AUTOMOBILA, LETELICA U BIH 32 vlasnika privatnih aviona

LifestyleLuksuzRegionVestiZanimljivosti

6.10.2020 10:43 Autor: Ljiljana Begović 2

UMESTO DOBROG AUTOMOBILA, LETELICA U BIH 32 vlasnika privatnih aviona UMESTO DOBROG AUTOMOBILA, LETELICA U BIH 32 vlasnika privatnih aviona
Sve je više registrovanih civilnih aviona u BiH, ali raste i broj građana koji imaju svoju „čeličnu pticu“. Prema poslednjim podacima Direkcije za civilnu... UMESTO DOBROG AUTOMOBILA, LETELICA U BIH 32 vlasnika privatnih aviona

Sve je više registrovanih civilnih aviona u BiH, ali raste i broj građana koji imaju svoju „čeličnu pticu“.

Prema poslednjim podacima Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA), trenutno je registrovana 91 civilna letelica. Vlasnici ovih aviona su uglavnom aeroklubovi, njih oko 40, dok fizička lica poseduju 32. Pre tačno dve godine, civilna flota obuhvatala je 87 aviona, od čega je u vlasništvu građana bilo 29.

Pre sedam godina u BiH je bilo registrovano 77 letelica, od kojih je 20 aviona i jedan helikopter bio u privatnom vlasništvu.

Foto: Pixabay.com

Građani BiH koji imaju letelice, uglavnom se ne mogu pohvaliti njihovim performansama, ali ni vrednošću. Pilotiraju oni koji poseduju manje avione i jedrilice.

Neki građani, imaju nešto veće letelice, kao što je, recimo, jedan vlasnik tipa Storch, proizvođača „Officine Rodaro“. Na jednog građanina registrovan je i helikoter tip Gazelle SA341 H. Prema rečima stručnjaka, „čelične ptice“ u vlasništvu građana uglavnom su vrednosti kao bolji automobil.

„Sve su to jeftinije letelice. Ako imate novac, sve se može završiti na lak način. Završite školovanje, kupite avion i to je to. Solidan četverosed može se kupiti za 80.000 do 100.000 konvertibilnih maraka(od 40 do 50 hiljada evra). Dakle, košta kao dobar auto“ kaže Omer Kulić, doktor nauka iz oblasti avijacije, prenosi indikator.ba.

Prema dostupnim informacijama, put do vlasništva nad avionom jednostavan je za one koji imaju novca. Možete da ga kupite i preko interneta. Potom se naprave određeni pregledi u BiH i, naravno, stekne se dozvola da se svojom letelicom vinete pod oblake.

  • zorica s.

    31.10.2020 #1 Author

    Sitnica.

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #2 Author

    Po mom skromnom misljenju mnogo je lepse leteti avionom nego se voziti u nekim skupocenim kolima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...