približavanje rodnoj jednakosti kroz garanciju kvalitetnog obrazovanja

UN: Ženska prava u svetu nazaduju

SvetVesti

8.3.2022 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

UN: Ženska prava u svetu nazaduju UN: Ženska prava u svetu nazaduju
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (António Guterres) izjavio je povodom Međunarodnog dana žena da se danas slave ideje, inovacije i aktivizam žena... UN: Ženska prava u svetu nazaduju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (António Guterres) izjavio je povodom Međunarodnog dana žena da se danas slave ideje, inovacije i aktivizam žena koji menjaju svet nabolje, njihovo liderstvo u svim segmentima života, ali je istakao i da treba ukazati da u mnogim oblastima ženska prava nazaduju.

„Pandemija je ostavila devojčice i žene bez obrazovanja i radnih mesta. One se suočavaju sa porastom siromaštva i porastom nasilja. One rade najveći deo svetskog neplaćenog, ali neophodnog posla. One su meta nasilja i zlostavljanja, samo zbog njihovog roda“, naveo je Gutereš, objavile su UN.

Naglasio je da su u svim zemljama žene nedovoljno zastupljene u poslovnim krugovima i krugovima moći, dok istovremeno nose teret klimatskih promena i degradacije životnog okruženja.

Prema njegovim rečima, poboljšanje je moguće ostvariti kroz garanciju kvalitetnog obrazovanja za sve devojčice, kroz velike investicije u treninge i dostojanstvene poslove za žene, kroz efikasnu akciju za prestanak rodno zasnovanog nasilja, kroz akciju za zaštitu planete, kroz univerzalnu brigu, u potpunosti integrisanu u socijalne sisteme zaštite i kroz konkretne mere.

Rekao je da su to rodne kvote, kako bi svi imali koristi od ženskih ideja, iskustva i liderstva, svuda gde se donose odluke.

„Rodna nejednakost je pre svega pitanje moći, u svetu i kulturi gde su muškarci dominantni. Odnosi moći moraju biti promenjeni“, kazao je Gutereš, prenosi Beta.

  • Anna

    8.3.2022 #1 Author

    Mnogo toga mora da se prjomeni. Vera kultura istorijsko nasleđe žene drže potčinjenima. Ali sa druge strane ide se u druge krajnosti pa se žene nalaze na pozicijama koje ih zapravo degradiraju umesto da ih čine ravnopravnim.

    Odgovori

  • Milovan94

    8.3.2022 #2 Author

    Iskreno i ne znam kada su napredovala. Moramo menjati svest

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.3.2022 #3 Author

    Svakako treba da se vise radi i govori o rodnoj racnopravnosti jer nije na zavidnom nivou ni kod nas a ni u svetu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.3.2022 #4 Author

    Nazaduje,a niko nista u svetu ne preduzima da bude drugacije…

    Odgovori

  • MAJA

    9.3.2022 #5 Author

    Žene su stub i kuće i društva i trebalo bi da imaju mnogo više prava, bar onoliko koliko imaju obaveza

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    9.3.2022 #6 Author

    Žene su nedovoljno zastupljene u poslovnim krugovima i krugovima moći, dok istovremeno nose teret klimatskih promena i degradacije životnog okruženja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...