UNICEF i NSZ predstavili Novi program podrške za zapošljavanje

Unapređenje položaja mladih na tržištu rada

BiznisSrbijaVesti

16.11.2021 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Unapređenje položaja mladih na tržištu rada Unapređenje položaja mladih na tržištu rada
Kancelarija UNICEF-a u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima pokreće inovativni program... Unapređenje položaja mladih na tržištu rada

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima pokreće inovativni program Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse.

Program za cilj ima da obezbedi mladima više prilika za razvijanje veština i tako poveća njihove mogućnosti da pronađu odgovarajuće zaposlenje. Unapređenje položaja mladih na tržištu rada predviđeno je i strateškim dokumentima Vlade Republike Srbije, odnosno Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine i pratećim Akcionim planom za period od 2021. do 2023. godine.

Prema podacima iz najnovije Ankete o radnoj snazi iz 2021. godine, stopa nezaposlenosti mladih (između 15 i 24 godine) u Srbiji iznosila je 22,2 odsto. Mladi u Srbiji se suočavaju sa lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u EU, gde je 2021. godine stopa nezaposlenosti mladih istog uzrasta iznosila 16,2 odsto.

„Radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da, u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija“, izjavila je rukovoditeljka programa za mlade UNICEF-a u Srbiji, Stanislava Vučković.

Kroz namenski razvijenu online platformu mladi će prvo proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora. Ova praksa će im omogućiti da steknu veštine i znanja koja su im neophodna za prilagođavanje potrebama tržišta rada.

„Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje, a sve u cilju da se podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada. Da bi se prilagodili radnom okruženju i stekli neophodne veštine mladi će imati priliku da se uključe u obuke kroz namenski razvijenu online platformu za učenje, a zatim uključe u obavljanje radne prakse. Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom određenih profila u okviru svoje kompanije, i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca za odabrane praktikante“, objasnio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

„Najveći problem u vezi sa zapošljavanjem mladih predstavlja to što poslodavci zahtevaju radno iskustvo i praktične veštine koje su stekli radeći negde. To je za najveći broj mladih veoma teško”, rekla je članica Savetodavnog odbora programa Jovana Vasić.

Program unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse počeo je 1. novembra 2021. godine i trajaće do kraja 2022. godine. Plan je da se kroz obuku i plaćenu radnu praksu poveže najmanje 2.000 mladih i 500 poslodavaca. Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave i uzmu učešće u ovom programu putem platforme za prijavu Biram uspeh — Program unapređenja zapošljivosti mladih.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...