Najbogatije države ne pomažu siromašnima, Indija pred kolapsom

UNICEF zahteva od zemalja G7 da hitno doniraju vakcine u Covax sistem

SvetVesti

17.5.2021 09:58 Autor: Marko Miladinović 0

UNICEF zahteva od zemalja G7 da hitno doniraju vakcine u Covax sistem UNICEF zahteva od zemalja G7 da hitno doniraju vakcine u Covax sistem
Međunarodno dogovoreni Covax sistem za preraspodelu vakcina protiv korona virusa svim državama na svetu, a pre svega najugroženijima, „ostaće kratak“ za 140 miliona ranije... UNICEF zahteva od zemalja G7 da hitno doniraju vakcine u Covax sistem

Međunarodno dogovoreni Covax sistem za preraspodelu vakcina protiv korona virusa svim državama na svetu, a pre svega najugroženijima, „ostaće kratak“ za 140 miliona ranije naručenih doza do kraja maja, odnosno oko 190 miliona do kraja juna meseca, procenjuju u organizaciji UNICEF.

Ova dobrotvorna agencija Ujedinjenih nacija između ostalog rukovodi Covax sistemom, a njena direktorka Henrijeta For (Henrietta Forr) jutros je apelovala na članice grupe G7 najbogatijih zemalja, da što pre počnu da šalju svoje dnevne viškove vakcina ka najpogođenijim zemljama, naglašavajući da je to „minimum onoga što mora da se uradi“.

Direktorka UNICEF je istakla da, ukoliko bi samo članice G7 tokom juna, jula i avgusta odvojile 20 odsto svojih proizvedenih vakcina za slanje u druge zemlje, prema aktuelnim podacima o narudžbinama, to bi omogućilo oko 153 miliona doza za Covax sistem.

Tedros Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus), generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije, naglasio je prošle nedelje da je došlo do „moralne katastrofe“, zbog neravnopravne raspodele vakcina zemljama „trećeg sveta“. On je pozvao bogate države da „ne vakcinišu decu bez preke potrebe, jer ona iskazuju blage simptome zaraze, nego da te vakcine usmere onima koje su potrebnije“.

Čitav Covax najviše zavisi od proizvodnje i pravovremenog slanja vakcine Astra Zeneca, kojih je do sada naručeno više od dve milijarde za potrebe ovog sistema podele.

Indija je posebno apostrofirana kao zemlja, koja se nalazi na granici nezapamćene humanitarne katastrofe usled lošeg stanja celokupnog državnog zdravstvenog sistema, koji ne može da izađe na kraj sa novim talasom zaraze izuzetno agresivnim sojem virusa Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...