Objavljen ovogodišnji prestižni spisak svetskih akademskih ustanova

Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi, Novosadski plasiran u prvih hiljadu

KulturaLifestyleSrbijaSvetVestiZanimljivosti

15.8.2021 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi, Novosadski plasiran u prvih hiljadu Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi, Novosadski plasiran u prvih hiljadu
Univerzitet u Beogradu je na tek objavljenoj Šangajskoj listi svetskih univerziteta za 2021. godinu rangiran izmedu 501. i 600. mesta, dok je Univerzitet u... Univerzitet u Beogradu pao na Šangajskoj listi, Novosadski plasiran u prvih hiljadu

Univerzitet u Beogradu je na tek objavljenoj Šangajskoj listi svetskih univerziteta za 2021. godinu rangiran izmedu 501. i 600. mesta, dok je Univerzitet u Novom Sadu zauzeo poziciju od 901. do 1.000 mesta.

Univerzitet u Beogradu je time zabeležio pad u odnosu na prošlu godinu, kada je zauzeo poziciju izmedu 401. i 500. mesta.

Rektorka Beogradskog unoverziteta, prof. dr Ivanka Popović za Euronews Srbija kaže da je ovo bilo očekivano, imajući u vidu opšte uslove rada srpskih naučnika. „U tom smislu je ovo i dalje izvanredan uspeh naše nauke“, navela je Popović.

Najbolju poziciju najstariji univerzitet u Srbiji imao je 2016. i 2017. godine kada se našao izmedu 201. i 300. mesta. Od 2018. godine počeo je da pada na neformalnoj, ali prestižnoj listi svetskih univerziteta.

Osim Univerziteta u Beogradu na listi 1.000 najboljih univerziteta sveta našao se i Univerzitet u Novom Sadu, koji je zauzeo poziciju od 901. do 1.000 mesta.

Univerzitet u Novom Sadu je prošle godine ispao sa Šangajske liste, ali je sada ponovo uspeo da se vrati, prenosi Tanjug.

Od univerziteta u okruženju na listi su još su Univerzitet u Ljubljani (501-600 mesta) i Univerzitet u Zagrebu (od 601. do 700. mesta).

Na prvom mestu je Univerzitet Harvard, slede Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford Kolumbija, Kalifornijski tehnološki institut i Univerzitet u Čikagu.

Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, medu 500 rangiranih.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi za rangiranje na listi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science ili Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation indeksa i Social Science Citation indeksa, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi Univerzitet u Šangaju Ðao Tong od 2003. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...