Novac ne predstavlja jedini oblik ulaganja kojim može da se izvrši ovaj korak

Uplate osnivača ne povećavaju automatski osnovni kapital

Vesti

11.2.2022 11:17 Autor: Stanislav Stanišić 0

Uplate osnivača ne povećavaju automatski osnovni kapital Uplate osnivača ne povećavaju automatski osnovni kapital
Najbrži način da se postigne likvidnost firme je da osnivač uplati na račun društva potrebna sredstva. Dodatne uplate osnivača predstavljaju jedan od načina finansiranja... Uplate osnivača ne povećavaju automatski osnovni kapital

Najbrži način da se postigne likvidnost firme je da osnivač uplati na račun društva potrebna sredstva. Dodatne uplate osnivača predstavljaju jedan od načina finansiranja društva od strane njegovih članova, ali povećanje osnovnog kapitala ne mora nužno da znači i dokapitalizaciju. 

Neretko se dešava da društva povećavaju kapital, ali da to povećanje ne znači povećanje osnovnog kapitala. Svrha dodatnih uplata je svakako da članovi na što jednostavniji način mogu da finansiraju privredno društvo. Tako je odredbama Zakona definisano da dodatna uplata može biti isključivo u novcu, a obaveza članova da izvrše dodatnu uplatu definiše se osnivačkim aktom ili odlukom skupštine društva.

„U praksi se često ne pravi adekvatna razlika, odnosno postoji nedoumica kod računovodstvenog evidentiranja dodatnih uplata osnivača koje ne povećavaju osnovni kapital i pozajmica osnivača imajući u vidu društvo sa ograničenom odgovornošću kao pravnu formu. Naime, glavni kriterijum kada se određuju pomenuti slučajevi predstavlja definisanje roka vraćanja sredstava, odnosno samo postojanje ili nepostojanje roka vraćanja iste i izvesnost vraćanja iste. Ukoliko rok nije definisan u pitanju je dodatna uplata osnivača koja ne povećava osnovni kapital, a evidentira se u okviru kapitala odnosno kao rezerve, dok ukoliko je rok definisan i postoji izvesnost vraćanja sredstava u pitanju su obaveze prema osnivaču“, navode iz konsultantske kuće BDO za Biznis.rs.

Objašnjavaju da je bitno napomenuti da se dodatne uplate osnivača, koje ne povećavaju osnovni kapital, ne registruju prilikom uplate, ali ukoliko u budućnosti dođe do vraćanja ovih sredstava potrebno je registrovati odluku u Agenciji za privredne registre, s obzirom da isplata posledično znači umanjenje kapitala. Kada je reč o pozajmicama osnivača njihova registracija je obavezna kod Narodne banke Srbije ukoliko su u pitanju poverioci iz inostranstva, kako fizička tako i pravna lica.

Postoji više razloga iz kojih se vlasnici odlučuju za dokapitalizaciju odnosno povećanje kapitala društva, bilo putem uvećanja osnovnog kapitala ili rezervi koje su sastavni deo kapitala. Uopšteno govoreći, postoje dva najčešća razloga za dokapitalizaciju: širenje poslovanja i prevazilaženje problema sa likvidnošću.

Dokapitalizacija predstavlja povećanje kapitala društva koje se može izvršiti na više različitih načina koji su propisani Zakonom o privrednim društvima. Novac ne predstavlja jedini oblik ulaganja kojim može da se poveća kapital društva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.