ove godine u proseku mesečno otvarano 529.000 radnih mesta

Uprkos rastućoj inflaciji, povećan broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD

BiznisBolji posaoVesti

1.12.2021 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uprkos rastućoj inflaciji, povećan broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD Uprkos rastućoj inflaciji, povećan broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD
Američke kompanije su u novembru nastavile snažan tempo otvaranja novih radnih mesta, uprkos zabrinutosti zbog rastuće inflacije i pretnji da bi pandemija mogla da... Uprkos rastućoj inflaciji, povećan broj zaposlenih u privatnom sektoru u SAD

Američke kompanije su u novembru nastavile snažan tempo otvaranja novih radnih mesta, uprkos zabrinutosti zbog rastuće inflacije i pretnji da bi pandemija mogla da uspori poslovne aktivnosti tokom zimskih meseci, prema izveštaju agencije za obradu platnih lista ADP objavljenom u sredu.

Broj zaposlenih u privatnom sektoru je porastao za 534.000 radnika prošlog meseca, što je iznad prognoze kompanije Dow Jones od 506.000 novih radnih mesta, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBC.

Ipak, novembarski broj novozaposlenih manji je nego u oktobru kada je bilo zaposleno 570.000 ljudi.

Sektor ugostiteljstva i rekreacije je predvodio s rastom zapošljavanja. U industriji koja uključuje barove, restorane, hotele i slična preduzeća zabeležen je rast broja zaposlenih za 136.000 od ukupno 424.000 novootvorenih pozicija u sektoru usluga.

Među onima koju su zabeležili snažan napredak zapošljavanja su i kompanije koje se bave pružanjem profesionalnih i poslovnih usluga sa 110.000 novih radninh mesta, trgovina, transport i komunalne usluge sa 78.000, i obrazovne i zdravstvene usluge sa 55.000 novozaposlenih.

Kad je reč o proizvodnom sektoru, u građevinarstvu je dodato u novembru 52.000 novih radnih mesta, a u kompanijama koje proizvode robu 50.000.

Prema podacima ADP-a, koji mogu znatno da se razlikuju od zvaničnih pokazatelja Ministarstva rada, rast broja zaposlenih u privatnim firmama je iznosio u proseku 543.000 u poslednja tri meseca, i 491.000 mesečno u dosadašnjem toku 2021.

Mesečni izveštaji Ministarstva rada o zapošljavanju, koji uključuju i radna mesta u državnoj upravi i javnom sektoru, pokazuju da je u proseku mesečno otvarano 529.000 radnih mesta ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...