Proizvođači moraju da isporučuju robu po mesečnim prosecima

Uredba za cene važiće 60 dana, ako treba i duže

Vesti

1.12.2021 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uredba za cene važiće 60 dana, ako treba i duže Uredba za cene važiće 60 dana, ako treba i duže
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić izjavio je da će Uredba o ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica važiti 60... Uredba za cene važiće 60 dana, ako treba i duže

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić izjavio je da će Uredba o ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica važiti 60 dana, a ukoliko bude bilo potrebe država će je produžiti.

Gostujući na TV Tanjug, Kandić je rekao da je Uredbom ograničena cena pet osnovnih životnih namirnica koje čine set osnovnih proizvoda u svakodnevnoj kupovini. Navodi da su u pitanju šećer kristal, brašno tip T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i dugotrajno pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

„Planirano je da u prvom periodu Uredba važni narednih 60 dana, s tim što je Vlada Srbije ostavila mogućnost da, ako se ne stabilizuje situacija na tržištu i cene nastave da rastu, ona produži i za period nakon toga“, rekao je Kandić.

Na pitanje kako će država sprečiti proizvođače da sada isporučuju manje robe kojoj je ograničena cena, Kandić je istakao da su novom Uredbom proizvođači dužni da izbacuju robu u prosecima za poslednjih 12 meseci.

„Ne očekujem da ćemo morati da reagujemo na taj način i da prisiljavamo proizvođače da to rade. Mi smo obavili razgovore sa njima i Uredba je naišla na razumevanja i kod proizvođača i kod trgovaca. Tako da ne očekujemo da kaznama utičemo da se Uredba poštuje“, rekao je Kandić.

Objašnjava da je Vlada Srbije tu Uredbu donela zbog najave poskupljenja namirnica od 1. decembra, navodeći da cene rastu zbog rasta proizvođačkih inputa. Ističe da je cena dizel goriva, koje koriste svi poljoprivrednici, porasla 22 odsto, đubrivo od 40 do 200 odsto, da su visoke cene pšenice, soje, kukuruza…

„To sve utiče u lancu da proizvođačke cene budu visoke i to se kasnije reflektuje na veleprodajnu i maloprodajnu cenu i mi smo morali da reagujemo kao socijalno odgovorna vlada“, naglasio je Kandić.

Na pitanje kako će odluka Vlade Srbije da privredi produži važenje postojećih cena struje uticati na proizvođače, Kandić je istakao da će ta odluka svakako olakšati proizvođačima, jer i cena struje ulazi u inpute. Kaže da takva odluka olakšava proizvođačima da „pretrpe trenutne udare“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...