Identifikacione kartice Privredne komore Srbije omogućiće veću zaštitu kupaca i prodavaca

Uskoro nove ID kartice za trgovce nekretnina

NekretnineNovacSrbijaVesti

8.5.2021 09:05 Autor: Marija Jovanović 1

Uskoro nove ID kartice za trgovce nekretnina Uskoro nove ID kartice za trgovce nekretnina
Privredna komora Srbije od ponedeljka 10. maja pokreće novu uslugu izdavanja identifikacionih kartica posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti, a sve kako bi se... Uskoro nove ID kartice za trgovce nekretnina

Privredna komora Srbije od ponedeljka 10. maja pokreće novu uslugu izdavanja identifikacionih kartica posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti, a sve kako bi se povećala zaštita na tom tržištu.

„Uvođenje ID kartica kao nove usluge PKS, važan je korak u primeni zakonskih rešenja donetih na inicijativu naših članica, profesionalizaciji poslovanja gotovo 200 posrednika u prometu nepokretnosti sa oko 1.000 agenata i uvođenju više reda i sigurnosti na srpskom tržištu nekretnina i za kupce i za prodavce”, kazao je predsednik PKS Marko Čadež i dodao da je uređeno i sigurno tržište nekretnina važno ne samo za građane već i za kompanije.

Privredna komora Srbije podseća da je Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti donet na inicijativu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS, koja 9. maja obeležava svoj dan.

Par razgleda novi stan
Foto: Shutterstock

Predsednik ove grupacije Damir Borić podsetio je da je uređenje profesije i unapređenje uslova poslovanja njihov strateški cilj od osnivanja 2011. godine. Jedan od koraka u tom pravcu bio je usvajanje Kodeksa poslovne etike posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, a početak izdavanja identifikacionih kartica stvorio je uslove za njegovu primenu u praksi.

“Posrednici u prometu i zakupu nepokretnosti koji su prihvatili odredbe Kodeksa i primenjuju ih u poslovnoj praksi, pružaju viši kvalitet usluga, uz veći stepen međusobne saradnje koji omogućava da njihovi klijenti brže obave posao kupoprodaje ili izdavanja nepokretnosti“, istakao je Borić.

Prema njegovim rečima, identifikacione kartice povećaće prepoznatljivost onih koji posluju legalno i u skladu sa najvišim stepenom profesionalnih standarda, a na ovaj način smanjuje se i siva ekonomija.

Posrednici mogu podneti zahtev za izdavanje identifikacione kartice na portalu ePKS uz prethodnu registraciju kvalifikovanim ekektronskim sertifikatom. ID kartice se izdaju na pisani zahtev privrednog subjekta kod kojeg je agent radno angažovan. Zahtev se podnosi elektronskim putem, preko internet portala Privredne komore Srbije, u obliku digitalno potpisanog dokumenta. Da bi se izdala identifikaciona kartica, agent koji je radno angažovan kod posrednika mora biti upisan u Registar posrednika.

  • MARE

    10.7.2022 #1 Author

    Svakako treba uvesti profesionalizam u zanimanje jer to znaci sigurnost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...