Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
građani srbije imaju najjeftiniju struju u regionu

Uskoro odluka o ceni električne energije za privredu

BiznisEkologijaInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

13.10.2021 14:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Uskoro odluka o ceni električne energije za privredu Uskoro odluka o ceni električne energije za privredu
Vlada Srbije još uvek nije donela odluku o ceni električne energije za privredu, ali se time bavimo i ta odluka će biti ubrzo doneta,... Uskoro odluka o ceni električne energije za privredu

Vlada Srbije još uvek nije donela odluku o ceni električne energije za privredu, ali se time bavimo i ta odluka će biti ubrzo doneta, rekao je u sredu direktor EPS-a Milorad Grčić prilikom obraćanja članovima Nadzornog odbora tog javnog preduzeća na temu realizovanih investicija u poslednjih pet godina.

On je rekao da je energetska kriza pokazala da bi problemi po privredu Srbije bili veliki da se ušlo u zatvaranje nekih termo kapaciteta koji proizvode električnu energiju iz lignita, prenosi Tanjug.

Grčić je rekao da građani Srbije imaju najjeftiniju cenu električne energije u regionu i da nije u planu da se cena menja.

Direktor EPS-a je istakao da je cilj te kompanije da za pet godina ima više instalisanih i termo i hidro potencijala, ali da se odnos od sadašnjih 70 prema 30 odsto za termoelektrane u odnosu na hidroelektrane pomeri na 60 prema 40 procenata.

On je naveo da je za pola godine EPS ostvario dobit od 11,5 milijardi dinara, i dodao da je u periodu od 2016-2020. godine ostvario izvoz od četiri teravata električne energije.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.549.655.163,03 ( 2020)
Broj zaposlenih:
( 2020)

Grčić je istakao da je konzum električne energije u Srbiji porastao za 13 odsto što je rezultat oživljavanja privrede.

On je istakao da je za 5,5 godina u EPS-u investirano 2,36 milijardi evra od čega su značajan deo sredstva kompanije, i najavio da se investicije neće zaustavljati.

Rekao je da će po pitanju zaštite životne sredine EPS u potpunosti biti usaglašen sa normama Evropske unije do 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...