Holandska kompanija namerava da napravi visokokvalitetne mape naše zemlje

Uskoro počinje mapiranje Srbije u 3D tehnologiji

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

23.3.2021 13:25 Autor: Marko Miladinović 3

Uskoro počinje mapiranje Srbije u 3D tehnologiji Uskoro počinje mapiranje Srbije u 3D tehnologiji
Holandska kompanija Here Technologies, koja se bavi uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa, najavila je da će ovog proleća mapirati delove Srbije visoko preciznom... Uskoro počinje mapiranje Srbije u 3D tehnologiji

Holandska kompanija Here Technologies, koja se bavi uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa, najavila je da će ovog proleća mapirati delove Srbije visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom u okviru svojih nastojanja da ponudi najnaprednije mape sveta.

Kako se navodi u saopštenju kompanije sa sedištem u Amsterdamu, Here će „pustiti“ svoje vozilo na ulicama Srbije od aprila do juna 2021. godine. U pitanju je automobil opremljen tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju.

Jasno obeležen Here automobil će u 3D tehnologiji praviti panoramske snimke ulica i interesnih tačaka, kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani. Na sličnom zadatku je bio i specijalizovani automobil kompanije Google još 2014. godine.

Dobijene informacije će se, kažu, koristiti u izradi bogatih i detaljnih mapa Srbije dizajniranih da podrže autonomna vozila i druge napredne usluge koje poboljšavaju bezbednost na putevima, smanjuju zagušenja u saobraćaju i omogućavaju ljudima da se lakše kreću gradskim područjima.

U narednim mesecima, vozilo će saobraćati glavnim putevima širom zemlje i ulicama određenih gradova, a čitav postupak snimanja će se odvijati bez zaustavljanja i uticaja na normalan tok saobraćaja, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...