USPEO PROBNI LET NOVOG RUSKOG AVIONA Boeing 737 i Airbus 320 dobili konkurenciju

Hi-techLifestyleSvetVesti

16.12.2020 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

USPEO PROBNI LET NOVOG RUSKOG AVIONA Boeing 737 i Airbus 320 dobili konkurenciju USPEO PROBNI LET NOVOG RUSKOG AVIONA Boeing 737 i Airbus 320 dobili konkurenciju
Ruski avion MC-21-310 izveo je u utorak prvi let sa motorima PD-14 domaće proizvodnje. Probni let je uspeo, a motori su“pristojni“ i dobro su... USPEO PROBNI LET NOVOG RUSKOG AVIONA Boeing 737 i Airbus 320 dobili konkurenciju

Ruski avion MC-21-310 izveo je u utorak prvi let sa motorima PD-14 domaće proizvodnje. Probni let je uspeo, a motori su“pristojni“ i dobro su se pokazali, izjavio je pilot Vasilij Sevastjanov. Rusija se nada da će je ovaj avion sa motorima domaće proizvodnje vratiti u svetsku elitu civilne avio-industrije.

Iako je PD-14 po efikasnosti nešto slabiji od američkog 1400G-JM kompanije Pratt & Whitney, njegova prednost je što je jednostavnije konstrukcije i lakši je za održavanje, što je veoma važno avio-kompanijama, tvrde ruski inženjeri, prenosi Vzgljad. MC-21 je prema nihovim rečima avion nove generacije i ne zaostaje za konkurencijom u pogledu visoke tehnologije.

Probni let je trajao nešto manje od sat i po, na visini od oko 3.500 metara i pri brzini oko 450 kilometara na sat. Prema tvrdnjama MC-21 trebalo bi da bude sertifikovan tokom 2021. godine, a u komercijalnu upotrebu ruske avio-kompanije trebalo bi da ga uvedu 2022. Fabrika je do sada primila 175 porudžbina od domaćih prevoznika.

Ruski ministar za industriju i trgovinu, Denis Manturov rekao je da je domaći avion sa domaćim motorom rezultat rada nove generacije dizajnera i radnika u proizvodnji, prenosi Aviation 24. Oni su proizveli i ugradili nove kompozitne materijale, koje je Rusija uvozila iz zapadnih zemalja pre uvođenja sankcija.

Proizvođač aviona MC-21 je vazduhoplovni zavod iz Irkutska. Njegova ambicija je da preuzme 70 odsto domaćeg tržišta i da konkuriše modelima Boeing 737 i Airbus 320 na kratkim i linijama srednje dužine, gde god je moguće, uključujući Iran koji bi potencijalno mogao da kupi 200 ruskih letelica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...