Ministar finansija očekuje da će javni dug do kraja godine iznositi do 58,2 odsto BDP-a

Usvojenim rebalansom budžeta deficit smanjen na 4,9 odsto

Vesti

21.10.2021 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usvojenim rebalansom budžeta deficit smanjen na 4,9 odsto Usvojenim rebalansom budžeta deficit smanjen na 4,9 odsto
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto... Usvojenim rebalansom budžeta deficit smanjen na 4,9 odsto

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a. Ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih ekonomskih rezultata od ranije očekivanih, za 1,5 milijardi evra zaključno sa septembrom, kao i zbog nastavka uzdvajanja za pomoć građanima i za kapitalne projekte.

Mali je posle sednice vlade izjavio za novinsku agenciju Tanjug da će deficit budžeta ove godine iznositi 4,9 odsto BDP-a, umesto planiranih 6,9 odsto.

„Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa bdužeta – kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte“, rekao je Mali.

Drugi razlog jeste nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda, dodao je ministar finansija. „Mi smo u rebalansu obezbedili dovoljno novca i da isplatimo dodatnih 20 evra pomoći koje smo obećali građanima u decembru“, naveo je Mali.

Rebalans je, dodaje Mali, predvideo i novac za početak gradnje metroa u Beogradu i najavio da će pripremni radovi na izgradnji krenuti u drugoj polovini novembra. U te svrhe je za ovu i narednu godinu izdvojeno 65 miliona evra.

Ministar finansija je istakao da će rast BDP ove godine biti već od sedam odsto, a da će učešće javnog duga u 2021. iznositi 58,2 odsto BDP-a.

„Srpski budžet ima bolji rezultat za 1,5 milijardi evra, to je još jedna potvrda odgovorne ekonomske politike, a i toga da država ima novaca, da su nam zdrave javne finansije, što nam je i osnova za dalji rast i razvoj“, naglasio je Mali.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...