POZITIVAN UTICAJ PREUZIMANJA KOMERCIJALNE BANKE

Uvećana dobit slovenačke NLB grupe u prošloj godini

RegionSrbijaVesti

19.2.2021 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uvećana dobit slovenačke NLB grupe u prošloj godini Uvećana dobit slovenačke NLB grupe u prošloj godini
Slovenačka NLB grupa u prošloj godini ostvarila je neto dobit od 268,9 miliona evra, što je 38,9 odsto više nego godinu dana ranije. Kako... Uvećana dobit slovenačke NLB grupe u prošloj godini

Slovenačka NLB grupa u prošloj godini ostvarila je neto dobit od 268,9 miliona evra, što je 38,9 odsto više nego godinu dana ranije.

Kako je istaknuto, na ovaj rezultat značajno je uticalo preuzimanje Komercijalne banke a.d. Beograd, Prihodi NLB grupe iznosili su 504,5 miliona evra, što je dva odsto manje u odnosu na 2019. godinu, prenosi seebize.eu.

Kako navode u NLB grupi, na rast neto dobiti od gotovo 40 odsto u međuvremenu je snažno uticalo preuzimanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 miliona evra i formiranje dodatnih 13,4 miliona evra za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez uticaja ove akvizicije, dobit NLB Grupe iznosila bi 141,3 miliona evra, što bi takođe premašilo ranije prognoze. Kako je istaknuto, koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 16,6 odsto.

Nova Ljubljanska banka i Komercijalna banka
Foto: Ilustracija/printscreen Youtube

Akvizicija Komercijalne banke krajem prošle godine dodala je u bilans NLB Grupe 4,3 milijarde evra, tako da je ona ukupno iznosila 19,6 milijardi evra. Istovremeno, NLB Grupa ističe da je kraj procesa preuzimanja Komercijalne banke označio važnu prekretnicu u njihovoj strategiji da postanu vodeća finansijska institucija sa fokusom i sedištem u regionu jugoistočne Evrope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...