SAD ostale najveći pojedinačni trgovinski partner druge ekonomije sveta

Uvoz uglja u Kini duplo veći u odnosu na prošlu godinu

BiznisEkologijaSvetVesti

8.11.2021 16:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uvoz uglja u Kini duplo veći u odnosu na prošlu godinu Uvoz uglja u Kini duplo veći u odnosu na prošlu godinu
Zbog nestašica električne energije u zemlji, Kina je u oktobru uvezla skoro duplo više uglja nego pre godinu dana, a restrikcije su se blago... Uvoz uglja u Kini duplo veći u odnosu na prošlu godinu

Zbog nestašica električne energije u zemlji, Kina je u oktobru uvezla skoro duplo više uglja nego pre godinu dana, a restrikcije su se blago smanjile, pokazuju podaci kineske carine.

Uvoz uglja je u oktobru dostigao 26,9 miliona tona, što je povećanje od 96,2 odsto u odnosu isti mesec 2020. godine, navodi se u carinskim podacima objavljenim u nedelju, koji su dostupni na portalu Wind Information.

Ipak, oktobarski uvoz termalnog uglja je opao za 18,2 odsto sa 32,9 miliona tona u septembru, kada su kineske vlasti nastojale da hitno reše nestašicu ovog energenta u zemlji, zbog koje su brojne fabrike bile prinuđene da smanje proizvodnju.

Do sredine oktobra, broj kineskih provincija u kojima su na snazi bile restrikcije struje pao je na dve, u odnosu na 18 na početku meseca, navedeno je u podacima Commonwealth banke Australije.

Kineska državna elektromreža je saopštila u nedelju da su se snabdevanje i potražnja za električnom energijom vratili u normalu, ali je upozorila na izazove u narednim zimskim mesecima.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su ostale najveći kineski pojedinačni trgovinski partner. Rast kineskog uvoza iz SAD je u oktobru usporio na oko 4,6 odsto na godišnjem nivou, dok je izvoz u SAD zadržao visok tempo rasta od skoro 22,7 odsto, navodi se u podacima kineske carine.

Rast kineskog uvoza iz Australije, koja je nekada bila najveći kineski dobavljač uglja, pao je u oktobru na 24,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, sa nivoa od 50,7 odsto u septembru. Izvoz je porastao za 22,3 odsto, usporivši neznatno u odnosu na septembarski rast od 23,8 odsto, prema carinskoj statistici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...