Okret ka obnovljivim izvorima energije

Uzbekistan počinje da kupuje solarnu energiju od domaćinstava

BiznisBolji posaoEkologijaSvetU fokusuVesti

6.11.2021 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uzbekistan počinje da kupuje solarnu energiju od domaćinstava Uzbekistan počinje da kupuje solarnu energiju od domaćinstava
Ministarstvo energetike Uzbekistana saopštilo je da je vlada te zemlje potpisala prvi ugovor o kupovini električne energije iz domaćinstava opremljenih solarnim panelima. Bivša sovjetska... Uzbekistan počinje da kupuje solarnu energiju od domaćinstava

Ministarstvo energetike Uzbekistana saopštilo je da je vlada te zemlje potpisala prvi ugovor o kupovini električne energije iz domaćinstava opremljenih solarnim panelima.

Bivša sovjetska republika uvozi struju i ulaže velika sredstva u obnovljive izvore energije kako bi povećala domaću proizvodnju, a takođe je u pregovorima sa Rusijom oko izgradnje nuklearne elektrane.

Domaćinstvo u glavnom gradu Taškentu koje je potpisalo prvi ugovor o prodaji energije državi biće plaćeno 0,024 evra po kilovat času, što je približno ceni za potrošenu struju. Ipak, cena po kojoj će državi plaćati električnu energiju zavisi od lokacije domaćinstva.

Preduzetnik Rustam Jodgorov (Rustam Yodgorov) koji je sklopio ugovor sa državom ove nedelje, rekao je da je njegov prvobitni plan bio da obezbedi rezervno napajanje za potrebe šestočlane porodice u slučaju nestanka struje, što su bile česte pojave dok je renovirao kuću 2019. godine.

Foto: Rawpixel.com

On je prošle godine instalirao je 40 solarnih panela kapaciteta šest kilovat časa, kao i solarni kolektor koji zagreva vodu, što mu je omogućilo da smanji potrošnju gasa za 30 odsto, piše Reuters.

Međutim, dobavljač opreme mu je savetovao da se poveže na mrežu, umesto da koristi panele za sopstvenu upotrebu, kako bi prodao višak stvorene energije i nadoknadi troškove za njihovo instaliranje.

„Tokom dana koristimo minimalnu količinu električne energije. Sada smo počeli da prodajemo struju, ali da bi smo to uradili morali smo da se odreknemo udobnosti što je bio naš prvobitni cilj“, rekao je Jodgorov.

Za kupovinu celokupne opreme Jodgovorov je izdvojio pet hiljada dolara, ali je podneo zahtev državi za delimični povraćaj koji iznosi do tri hiljade dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...