PODRŠKA EVROPSKE KOMISIJE ZA ASTRA ZENECU

Vakcina je sigurna

EULifestyleVestiZdravlje

8.4.2021 21:01 Autor: Vladimir Jokanović 1

Vakcina je sigurna Vakcina je sigurna
Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da učvrste poverenje javnosti iznoseći jedinstven stav prema nalazu regulatora da je pojava krvnih ugrušaka retka sporedna... Vakcina je sigurna

Evropska komisija pozvala je zemlje članice EU da učvrste poverenje javnosti iznoseći jedinstven stav prema nalazu regulatora da je pojava krvnih ugrušaka retka sporedna posledica vakcine AstraZeneca. Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirikaides izjavila je da je od vitalnog značaja formiranje zajedničke politike, budući da je opalo poverenje javnosti u vakcinu.

“Sigurnost naših vakcina uvek je bila najvažnija u okviru naše strategije vakcinacije. Današnji farmakomonitoring deluje, sumnja na neželjene efekte brzo se prijavljuje, informacije se dele i naši stručnjaci se brzo udružuju kako bi procenili sve dostupne dokaze“, navela je komesarka nakon sastanka sa ministrima zdravlja 27 zemalja i zvaničnika Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi Guardian.

Kirikaides je istakla da bi odluke trebalo da budu zasnovane na naučnom radu EMA i rigoroznoj i kontinuiranoj proceni rizika i koristi. Ona je izjavila da je pozvala ministre zdravlja zemalja članica da slede koordinirani pristup širom Evrope kako bi poboljšali poverenje javnosti.

EMA je u svojim nalazima od srede saopštila da koristi od vakcine AstraZeneca(Oxford) i dalje prevladavaju rizik i da nema dokaza koji opravdavaju ograničenje primene vakcine na određene starosne grupe. Uprkos ovom zaključku 17 država članica postavilo je ograničenje za upotrebu ove vakcine. Najnovije restrikcije uvela je Belgija, koja je odlučila da ovu vakcinu u narednih mesec dana primaju samo stariji od 55 godina.

Marta Temido, ministarka zdravlja u portugalskoj vladi, koja trenutno predsedava EU rekla je da bi države članice trebalo da slede naučne savete dok teže zajedničkoj politici. Ona je istakla da preporuka EK nije politička odluka, kao i da ne treba zaboraviti da pojedinačne odluke utiču na sve.  

  • Anna

    11.4.2021 #1 Author

    Ishitrene odluke obično imaju dalekosežne posledice….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...