SAD PREDSTAVILE IZMENJEN PREDLOG GLOBALNOG OPOREZIVANJA

Vašington ne odustaje od dela dobiti američkih firmi u svetu

NovacPoreziPreduzetnikSvetVesti

21.5.2021 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vašington ne odustaje od dela dobiti američkih firmi u svetu Vašington ne odustaje od dela dobiti američkih firmi u svetu
Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da bi korporacije širom sveta trebalo da plaćaju najmanje 15 odsto poreza na zaradu, u okviru napora za utvrđivanje... Vašington ne odustaje od dela dobiti američkih firmi u svetu

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da bi korporacije širom sveta trebalo da plaćaju najmanje 15 odsto poreza na zaradu, u okviru napora za utvrđivanje minimalnog globalnog poreza za preduzeća. Konačna stopa mogla bi biti i viša od te, navedeno je u saopštenju, ali je 15 odsto „najniži nivo“.

Kompanije sa sedištem u SAD trenutno plaćaju porez na dobit po stopi od 21 odsto, nakon što ju je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) smanjila sa 35 procenata, navodi CNBC. Prema predlogu američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) tu poresku stopu trebalo bi podići na 28 procenata.

Američki planovi za reviziju poreskog režima, izneti u aprilu, predviđaju primenu novog poreza na globalnu dobit najvećih kompanija na bazi prodaje u svakoj zemlji, uključujući velike američke tehnološke grupacije, bez obzira na njihovo fizičko prisustvo u datoj zemlji.

Izvor: OECD

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) ocenila je da bi minimalna globalna korporativna stopa poreza obeshrabrila kompanije da premeštaju mesto prebivališta kako bi smanjila svoje poreske obaveze, iako je većina njihovih operacija u SAD.

„Međunarodna poreska arhitetektura mora biti stabilizovana, da globalni teren mora biti pravedan i da moramo stvoriti okruženje u kojem zemlje zajedno rade na održavanju naše poreske osnove i osiguravaju da globalni poreski sistem bude pravičan da zadovolji potrebe globalne ekonomije 21. veka“, navela je Jelen.

Ona je izrazila snažno negodovanje zbog globalne „trke do dna“ među zemljama koje smanjuju svoje poreske stope kako bi pokušale da namame inostrane kompanije. Uspostavljanje globalnog poreskog minimuma pomogao bi u smanjenju te vrste podsticaja, premda je nejasno koliko zemalja je spremno da u tome učestvuje.

Zvaničnici vašingtonske administracije sastali su se ove nedelje sa predstavnicima iz zemalja koje su učestvovale u pregovorima OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) o utvrđivanju minimalne globalne poreske stope. Bajdenova administracija ranije je predložila da to bude 21 odsto, ali je naknadno korigovala svoj predlog na 15 procenata, prenosi Financial Times.

„Ministarstvo je jasno stavilo do znanja da će globalna minimalna korporativna stopa poreza osigurati napredak globalne ekonomije zasnovane na ravnomernijim uslovima oporezivanja multinacionalnih korporacija i da će podstaći inovacije, rast i prosperitet, istovremeno poboljšavajući pravičnost za srednju klasu i radnike“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Investopedia

Američki predlog naišao je na otpor poslanika u Kongresu, kao i nekih zemalja članica OECD. Irska, koja naplaćuje jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Evropi, 12,5 odsto, saopštila je da će se zalagati za globalni sporazum o oporezivanju preduzeća koji odgovara trenutnoj niskoj stopi poreza i omogućava „zdravu i poštenu poresku konkurenciju“. Irska je od samog početka protiv ovog predloga, kao i druge zemlje koje niskim porezima privlače investitore.

Bajdenova administracija se nada da će utvrđivanje stabilnijeg međunarodnog poreskog sistema zaustaviti širenje nacionalnih digititalnih poreza i razbiti modele za izbegavanje poreza i preusmeravanja dobiti.
Vašington je zapretio da će primeniti carine na neke zemlje, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Španiju, između ostalog zbog niskih poreza koje naplaćuju od američkih digitalnih kompanija.

Ako bi plan SAD bio prihvaćen, druge zemlje bi mogle da povećaju prihode od velikih američkih tehnoloških grupa i drugih multinacionalnih kompanija koje posluju pod njihovom jurisdikcijom, ali plaćaju korporativne poreze po nižim stopama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...