naknade štete uvećava se i do 300 puta u odnosu na ranije propise

Veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

27.8.2021 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa Veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa
Vlada Srbije je Uredbom koju je u četvrtak usvojila povećala naknadu štete za nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Reč... Veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

Vlada Srbije je Uredbom koju je u četvrtak usvojila povećala naknadu štete za nelegalnu eksploataciju mineralnih sirovina, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Reč je o Uredbi o utvrđivanju vrednosti iskopane mineralne sirovine ili drugih geoloških resursa bez potrebnih odobrenja, a koja je doneta na osnovu izmenjenog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, usvojenog u aprilu i kojom se propisuje da se naknada štete za nelegalnu eksploataciju plaća u visini trostruke tržišne vrednosti iskopane mineralne sirovine.

Prethodnim propisima za nelegalno eksploatisane sirovine plaćala se naknada štete u istom iznosu kao i kad se eksploatacija vrši legalno, primera radi, za eksploataciju kamena kao tehničkog građevinskog materijala nelegalnom eksploatacijom po novoj uredbi plaća se 60 puta veća naknada.

Kod mineralnih sirovina veće vrednosti, iznos naknade štete uvećava se i do 300 puta u odnosu na ranije propise, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pored uvećane naknade štete predviđene je i zabrana rada i kazna za privredni prestup u iznosu do 3.000.000 dinara, koje se izriču na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora.

Uredba je doneta kako bi se sprečila i sankcionisala nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina i obeshrabrilo izvođenje eksploatacionih radova bez odobrenja, uz ostvarivanje većeg finansijskog efekta za budžet u slučajevima kršenja zakona.

  • BOLEK

    19.2.2023 #1 Author

    Treba malo vise da se posveti paznje firmama koje se bave time

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...