Još uvek nema dogovora između predstavnika države, sindikata i poslodavaca

Bez pomaka u pregovorima o minimalnoj zaradi

Moja firmaPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

27.8.2021 13:36 Autor: Marija Jovanović 2

Bez pomaka u pregovorima o minimalnoj zaradi Bez pomaka u pregovorima o minimalnoj zaradi
Pregovori o minimalnoj ceni rada nastavljeni su danas, ali do pomaka i dogovora između predstavnika države, sindikata i poslodavaca nije došlo jer su svi... Bez pomaka u pregovorima o minimalnoj zaradi

Pregovori o minimalnoj ceni rada nastavljeni su danas, ali do pomaka i dogovora između predstavnika države, sindikata i poslodavaca nije došlo jer su svi učesnici ostali pri svojim prvobitnim stavovima.

“Razgovarali smo u korektnoj atmosferi, ali smo pregovore završili bez dogovora jer smo praktično svi ostali na identičnim pozicijama. Stavovi oba sindikata već su poznati – mi se zalažemo za iznos od 39.000 dinara, odnosno da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. Država je ostala na identičnoj poziciji od prošlog puta, a to je iznos od 35.012 dinara, dok je Unija poslodavaca sklona da prihvati ovu ponudu, uz poznate preduslove – da se poveća neoporezivi deo i da se smanje porezi i doprinosi”, kazala je za naš portal nakon sastanaka član pregovaračkog tima UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić.

Kada je reč o predlogu države, naša sagovornica objašnjava da su danas očekivali da on bude podignuta naviše, ali se to ipak nije desilo.

“Iznos od 35.012 dinara značio bi povećanje od nekih 9,4 odsto ili po radnom času 201,2 dinara. Za nas je ta ponuda i dalje niska. Takođe, predstavnici države rekli su da će doći do povećanja neoporezivog dela, ali nismo čuli u kom iznosu. Što se tiče poreza i doprinosa, mi kao sindikat protiv toga smo da na ovakav način o tome razgovaramo, dok traju pregovori o minimalnoj ceni rada za narednu godinu. To je priča za neko drugo vreme, kada se napravi analiza. To zahteva ozbiljnu poresku reformu i smatramo da se o tome ne može danas razgovarati”, ističe naša sagovornica.

Ona smatra da su danas svi ostali na istim pozicijama i da će odluka biti doneta 2. septembra, za kada je zakazana sednica Socijalno-ekonomskog saveta.

“Na toj sednici ćemo videti da li će doći do nekog približavanja stavova. Ukoliko ne bude konsenzusa odluku će doneti Vlada Srbije u skladu sa Zakonom o radu. Što se tiče nas kao pregovaračkog tima mi smo posao završili”, zaključuje Andrić.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost”, Saveza samostalnih sindikata (SSSS) i predstavnici Unije poslodavaca Srbije (UPS).

  • Anna

    27.8.2021 #1 Author

    Da se desilo nešto drugo bila bih iznenađena. Ovako sve očekivano

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    31.5.2022 #2 Author

    Jad i beda od minimalne zarade, više je nego minimalna.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...