VEĆINA AUSTRIJSKIH TURISTA NAPUSTILA HRVATSKU Za trećinu manje gostiju i u Dubrovniku

BiznisRegionTurizamVesti

19.8.2020 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VEĆINA AUSTRIJSKIH TURISTA NAPUSTILA HRVATSKU Za trećinu manje gostiju i u Dubrovniku VEĆINA AUSTRIJSKIH TURISTA NAPUSTILA HRVATSKU Za trećinu manje gostiju i u Dubrovniku
Odluka austrijskih vlasti, kojom se od 18. avgusta traži od svih povratnika iz Hrvatske negativan test na koronu ili testiranje u roku od 48... VEĆINA AUSTRIJSKIH TURISTA NAPUSTILA HRVATSKU Za trećinu manje gostiju i u Dubrovniku

Odluka austrijskih vlasti, kojom se od 18. avgusta traži od svih povratnika iz Hrvatske negativan test na koronu ili testiranje u roku od 48 sati nakon dolaska u zemlju, većina austrijskih turista napustila je jadransko primorje. Samo tokom vikenda, tačnije 15. i 16. avgusta iz Hrvatske je otišlo 10.000 austrijskih državljana.

Za samo nekoliko dana četvrtina Austrijanaca otišla je, pokazuju podaci e-visitora. Za razliku od 14. avgusta, kada je u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca, 17. avgusta već ih je bilo 10.000 manje. Najviše ih je bilo u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a samo u prvoj polovini avgusta gosti iz Austrije ostvarili su 650 hiljada noćenja, što je oko 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Hrvatske turističke zajednice, prenosi Seebiz.

Hrvatski MUP je saopštio da je od 14. do 16. avgusta u tu zemlju ušlo 9.670, a izašlo 7.291 državljana Austrije.

Za razliku od ostatka Hrvatske, gde je broj turista u prvoj polovini augusta oko 70 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, jedno od najpopularnijih mesta na tamošnjoj obali- Dubrovnik beleži lošije rezultate, a restriktivne mere, koje su, pored Austrije, uvele i Italija, a najavljuje i Slovenija, negativno utiču na dalje rezervacije.

U Dubrovniku trenutno boravi oko 11.200 turista, što je 39 odsto od prošlogodišnjih rezultata. Uglavnom je reč o turistima iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španije i domaćim gostima.

Foto: Pixabay.com

Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenario kojeg su se oni koji iznajmljuju smeštaj u Dubrovnku pribojavali.

„Otkazivanje se oseti kada se najave ovako malo restriktivnije mere, kao što je to Austrija učinila, ali možemo reći da Englezi i Nemci izvlače širu sliku“, kazao je Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smeštaj u Dubrovniku, prenosi Tanjug.

Zbog većeg broja obolelih te najave uvođenja obaveznog karantina za povratnike u pojedine evropske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj na krajnjem jugu beleže i otkazivanje rezervacija, no optimizam ipak postoji.

„Dosta smo dobili onih gostiju koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik, s tim da smo se, naravno, prilagodili i što se tiče ponude i cena. I, mislim, da smo se dobro prilagodili“, kaže Nikolina Farčić, predsednica Ceha ugostitelja i turističkih delatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...