VEĆINA GRAĐANA POZITIVNO OCENJUJE EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE PROTIV KORONA VIRUSA Više od 90 odsto kaže da su u potpunosti ili delimično adekvatne

SrbijaVesti

8.6.2020 15:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

VEĆINA GRAĐANA POZITIVNO OCENJUJE EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE PROTIV KORONA VIRUSA Više od 90 odsto kaže da su u potpunosti ili delimično adekvatne VEĆINA GRAĐANA POZITIVNO OCENJUJE EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE PROTIV KORONA VIRUSA Više od 90 odsto kaže da su u potpunosti ili delimično adekvatne
Zabrinutost građana Srbije za širenje epidemije korona virusa, iako smanjena za čak 20 procentnih poena u odnosu na kraj marta, ostaje najviša u regionu... VEĆINA GRAĐANA POZITIVNO OCENJUJE EKONOMSKE MERE VLADE SRBIJE PROTIV KORONA VIRUSA Više od 90 odsto kaže da su u potpunosti ili delimično adekvatne

Zabrinutost građana Srbije za širenje epidemije korona virusa, iako smanjena za čak 20 procentnih poena u odnosu na kraj marta, ostaje najviša u regionu i iznosi 70 odsto, u poređenju sa 47 odsto u Sloveniji, 58 odsto u Bosni i Hercegovini i 62 odsto Hrvatskoj, navodi se u istraživanju agencije Valicon.

Nasuprot tome, zabrinutost za ekonomske posledice, uprkos rastu, jedino je u Srbiji manja od polovine i iznosi 40 odsto, dok ekonomske posledice epidemije brine 69 odsto građana Slovenije, 61 odsto građana BiH i 59 odsto građana Hrvatske, navodi se u saopštenju.

Struktura zabrinutosti građana Srbije, neznatno se razlikuje od regiona. Tako 68 odsto građana Srbije izražava visok stepen zabrinutosti za svoju porodicu, sledi briga za zdravlje, prisutna kod 41 odsto ispitanika, a briga za ekonomske posledice je tek na trećem mestu i iznosi pomenutih 40 odsto.

Istraživanje pokazuje da preventivne mere za borbu protiv korona virusa, preblagim smatra 18 odsto ispitanika. S druge strane nakon značajne relaksacije mera, previše strogim ove mere doživljava 20 odsto građana, što je pad od 12 procentnih poena u odnosu na značajno restriktivan period.

Značajno veliki broj je onih koji mere ocenjuju kao primerene situaciji, a prosečna vrednost tokom perioda merenja iznosi 63 odsto ispitanika.

Istraživanje pokazuje da nešto više od polovine, odnosno 54 odsto anketiranih ispitanika koji su u radnom odnosu, kažu da je situacija na njihovom radnom mestu sada manje-više ista kao i ranije. Interesantan podataka predstavlja to da drugu najveću grupu čini 20 odsto onih ispitanika koji obim posla opisuju kao povećan u odnosu na period pre pojave korona virusa. Sve ostale grupe ispitanika, u koje spadaju oni koji su na prinudnom ili redovnom odmoru, bolovanju ili čekanju procentualno su ispod 10 odsto pojedinačno.

Isto tako, ukupno 55 odsto građana mere Vlade Srbije u vezi sprečavanja ekonomskih posledica epidemije na stanovništvo i privredu ocenjuje kao ili delimično odgovarajuće (47 odsto) ili adekvatne (45 odsto), dok ih kao neprimerene ocenjuje 9 odsto ispitanika, navodi se u saopštenju.

  • GINKO

    30.6.2022 #1 Author

    Pa naravno, treba tako jos samo da i građanima malo pomognu novčanom ali svim a ne praviti razlike u godinama, sa srednjom generacijom ko da ne postoji, pa stvarno nije u redu…. A sve isto plaćamo i borimo se, pa daj😞

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...