Najveći broj srednjih poslovnih subjekata zapošljava od 10 do 24 odsto visokoobrazovanih kadrova

Veličina preduzeća ključni faktor za inovativne aktivnosti

BiznisInovacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

3.12.2021 18:22 Autor: Stefan Petrović 0

Veličina preduzeća ključni faktor za inovativne aktivnosti Veličina preduzeća ključni faktor za inovativne aktivnosti
Prema publikaciji „Indikatori inovativnih aktivnosti (2018-2020)“ koju je izdao Republički zavod za statistiku (RZS), učešće poslovnih subjekata sa bar jednom vrstom inovacija iznosi 54,79... Veličina preduzeća ključni faktor za inovativne aktivnosti

Prema publikaciji „Indikatori inovativnih aktivnosti (2018-2020)“ koju je izdao Republički zavod za statistiku (RZS), učešće poslovnih subjekata sa bar jednom vrstom inovacija iznosi 54,79 odsto u ovom periodu.

U istraživanju su inovativni poslovni subjekti definisani kao poslovni subjekti koji su u posmatranom periodu uveli inovaciju proizvoda ili procesa, ili su imali inovacije koje su napuštene, odnosno koje još nisu završene. Кljučni faktor za inovativne aktivnosti određenog poslovnog subjekta predstavlja veličina tog subjekta.

Prema kriterijumu veličine preduzeća, inovativno je preko 69 odsto velikih poslovnih subjekata, oko 58 odsto srednjih i 54 odsto malih subjekata. 

Inovativne aktivnosti su gotovo isto zastupljene kod poslovnih subjekata koji se bave proizvodnim i uslužnim delatnostima – inovacije je uvelo preko 54 odsto poslovnih subjekata.

U pogledu regionalne zastupljenosti, inovacije proizvoda i procesa imaju učešće preko 45 odsto, ali su neravnomerno zastupljene po regionima. Regionalna zastupljenost inovacija proizvoda i procesa kreće se u rasponu od 46,5 odsto u Beogradskom regionu, dok je ta zastupljenost u Regionu Južne i Istočne Srbije svega 10 odsto.

Foto: Republički zavod za statistiku

U strukturi prihoda poslovnih subjekata inovatora dominira učešće prihoda od prodaje nepromenjenih ili zanemarljivo malo promenjenih proizvoda i iznosi preko 86 odsto. Učešće od prodaje proizvoda/usluga koji su novi za poslovni subjekat i učešće od prodaje proizvoda/usluga koji su novi na tržištu zbirno iznosi oko 14 odsto.

Foto: Republički zavod za statistiku

Kada je reč o vrsti aktivnosti, najveća zastupljenost poslovnih subjekata inovatora je u sektoru Usluga smeštaja i ishrane, skoro 70 odsto, kao i u sektoru Informisanje i komunikacije, sa oko 60 odsto, dok je najmanja zastupljenost inovatora u sektoru Poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, oko 35 odsto.

U strukturi prihoda poslovnih subjekata inovatora dominira učešće prihoda od prodaje nepromenjenih ili zanemarljivo malo promenjenih proizvoda i iznosi preko 86 odsto. Učešće od prodaje proizvoda ili usluga koji su novi za poslovni subjekat i novi na tržištu iznosi oko 14 odsto.

Foto: Republički zavod za statistiku

Učešće troškova za nabavku mašina i opreme je oko 80 odsto i predstavlja najveći udeo ukupnih izdataka za inovativne aktivnosti poslovnih subjekata, dok je oko 20 odsto sredstava uloženo u sve ostale aktivnosti.

Od inoviranja je, zbog prevelikih troškova, odustalo oko 25 odsto preduzeća, dok je zbog nedostatka sredstava njih 22 odsto sačekalo neki bolji trenutak.

Kada je reč o obrazovnoj strukturi zaposlenih, oko 10 odsto preduzeća su ona u kojima nema zaposlenih sa visokim obrazovanjem, s tim da su to uglavnom mali poslovni subjekti. 

Najveći broj srednjih poslovnih subjekata zapošljava od 10 do 24 odsto visokoobrazovanih kadrova. 

Poreske olakšice za naučnoistraživački rad i druge inovativne aktivnosti iskoristilo je samo 0,9 odsto poslovnih subjekata, dok je 8,3 odsto koristilo poreske olakšice za druge vrste aktivnosti.

Istraživanje o inovativnosti poslovnih subjekata sprovedeno je na osnovu reprezentativnog uzorka. Uzorak je alociran na području Republike Srbije do nivoa regiona, proporcionalno broju poslovnih subjekata. Uzorak čine 3.709 malih, srednjih i velikih poslovnih subjekata. Veliki poslovni subjekti su obuhvaćeni u celini. Okvir za izbor uzorka jesu aktivni poslovni subjekti dobijeni iz Statističkog poslovnog registra, koji sadrži 21.877 poslovnih subjekata. Dobijeni rezultati su ponderisani i izračunati na nivou populacije poslovnih subjekata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...