Jedna od glavnih prednosti je brzina i bezbednost gradnje

Predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi

EULifestyleSrbijaVesti

2.12.2021 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi Predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi
Prva 3D štampana kuća “ProtoDom” u Istočnoj Evropi napravljena za samo 21 sat i 15 minuta, predstavljena je u Naučno-tehnološkom parku Čačak. Izgradnji kuće... Predstavljena prva 3D štampana kuća u Istočnoj Evropi

Prva 3D štampana kuća “ProtoDom” u Istočnoj Evropi napravljena za samo 21 sat i 15 minuta, predstavljena je u Naučno-tehnološkom parku Čačak.

Izgradnji kuće prethodila su testiranja koja je vršio Građevinski fakultet iz Beograda prema čijim je rezultatima kuća bezbedna za život.

U izgradnji kuće korišćena je inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji, koji su smanjili troškove investitora, ali i verovatnoću da će doći do povrede na gradilištu, kao i količinu građevinskog otpada.

Kako je rekao generalni direktor kompanije Natura Eco koja je gradila kuću Nikola Rakić, prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku tri do pet puta čvršći

Takođe, važna prednost je i brzina gradnje jer svi radovi na 3D štampanoj kući teku simultano, i ugradnja cevi, instalacija, stolarije, pa nema gubljenja vremena. 

Foto:Natura Eco

“Veoma je važan podatak da je količina otpada ravna nuli jer se unapred zna potrebna tačna količina materijala“, rekao je Rakić.

Izgradnjom 3D štampanih kuća sigurnost učesnika na gradilištu je potpuna što je važno ako se ima u vidu da je pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu.  

Kako je rekao v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Čačak Nikola Pešić, izgradnja kuće predstavlja primer kako se inovacije mogu razvijati u maloj sredini.

“Ovo su samo prvi koraci, ne i mali. Očekuju nas još veći rezultati u narednim godinama, što nam nameće još veću odgovornost, ali i privilegiju jer se upravo kroz zajednicu NTP Čačak pokreće razvoj regionalne privrede zasnovan na znanju“, rekao je Pešić.

Svest o automatizaciji i digitalizaciji u građevinskoj industriji je još uvek na niskom nivou, ali se situacija postepeno menja na bolje. Prognoze pokazuju da će tržište 3D građevinske štampe do 2027. godine na svetskom nivou porasti na neverovatnih 40 milijardi dolara. Budućnost je stigla sa inovativnim 3D štampanim kućama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...