Glavni cilj kreiranje i rast inovativnih kompanija

Naučno-tehnološki park Novi Sad počinje sa radom krajem novembra

InovacijePoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

5.11.2021 15:11 Autor: Stanislav Stanišić 0

Naučno-tehnološki park Novi Sad počinje sa radom krajem novembra Naučno-tehnološki park Novi Sad počinje sa radom krajem novembra
Početak rada Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, površine 19.000 kvadratnih metara, očekuje se krajem novembra i u toku je postupak odlučivanja o budućim korisnicima koji... Naučno-tehnološki park Novi Sad počinje sa radom krajem novembra

Početak rada Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, površine 19.000 kvadratnih metara, očekuje se krajem novembra i u toku je postupak odlučivanja o budućim korisnicima koji su se putem javnog poziva prijavili za članstvo, rekli su za Biznis.rs iz ove ustanove.

Naučno-tehnološki parkovi predstavljaju mesto spajanja i razmene između privrede, nauke i institucija. Svojim aktivnostima, programima i uslugama mogu imati veliki uticaj na razvoj inovacionog ekosistema jedne zemlje. Oni uobičajeno pružaju širok spektar usluga koje uključuju poslovnu podršku, mentorstvo, radionice i treninge, pristup mladim talentima, investicionim fondovima, prostor i rad u savremenim inovacionim laboratorijama.

Naučno-tehnološki park Novi Sad osnovala je Autonomna pokrajina Vojvodina sa ciljem okupljanja privrednih društava i organizacija koje se bave inovacionim delatnostima. Članovima parka, po osnovu odredbi Zakona o inovacionoj delatnosti, obezbeđivaće se prostor, infrastrukturni uslovi i usluge, kao i drugi Zakonom određeni uslovi za njihovu delatnost iz naučno-istraživačke i inovacione oblasti.

Ciljevi su njihovo povezivanje i što brža primena novih tehnologija, stvaranje i plasman novih proizvoda i usluga na tržištu, promovisanje istraživačkih i naučnih rezultata, razvijanje klime za razvoj preduzetništva, otvaranje novih radnih mesta, kao i stvaranje uslova za razvoj inovativnih startap kompanija.

Kako navode iz NTP Novi Sad, pravo učešća po ovom Javnom pozivu imali su registrovani privredni subjekti (do dve godine postojanja u momentu slanja prijave) sa registrovanim delatnostima u oblasti razvoja novih inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u funkciji zadovoljenja tržišnih potreba, kao i startap timovi za razvoj novih inovativnih i visokotehnoloških proizvoda, usluga i procesa, timovi potencijalnih preduzetnika koji imaju inovativne ideje za razvoj novih proizvoda, usluga i tehnologija potrebnih tržištu, sa obavezom registracije u privredne subjekte u momentu potpisivanja Ugovora.

Novosadski Naučno-tehnološki park sa svojim članicama treba da omogući okupljanje privrednih društava i organizacija koje se bave inovacionim delatnostima u cilju brže primene novih tehnologija, promovisanja istraživačkih i naučnih rezultata, razvijanja klime za razvoj preduzetništva, otvaranja novih radnih mesta, stvaranje uslova za razvoj inovativnih startap kompanija.

Naučno-tehnološki park će osim navedenog, promovisati inovacionu kulturu i konkurentnost svojih kompanija i institucija zasnovanim na znanju.

Takođe će stimulisati i upravljati timovima znanja i tehnologijama između univerziteta, naučno-istraživačkih organizacija, kompanija i tržišta, kao i olakšavati kreiranje i rast inovativnim kompanijama kroz programe inkubacije.

Srbija je već odavno na mapi velikih tehnoloških kompanija i startapi pokušavaju da tu prednost iskoriste na najbolji mogući način. Naučno tehnološki parkovi često su stub razvoja jedne zemlje i mogu delovati kao katalizator promena.

Pored Novog Sada, naučno-tehnološki parkovi već funkcionišu u Beogradu, Nišu i Čačku, a u planu je otvaranje ovakvog objekta i u Kragujevcu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...