Evropa je najbrže rastući region na globalnom nivou po ulaganjima u ovoj oblasti

Startapovi za klimatske tehnologije prikupili 32 milijarde dolara

InovacijePreduzetnikVesti

26.10.2021 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Startapovi za klimatske tehnologije prikupili 32 milijarde dolara Startapovi za klimatske tehnologije prikupili 32 milijarde dolara
Startap kompanije koje rade na razvoju tehnologija za borbu protiv klimatskih promena prikupile su do sada u tekućoj godini rekordnih 32 milijarde dolara na... Startapovi za klimatske tehnologije prikupili 32 milijarde dolara

Startap kompanije koje rade na razvoju tehnologija za borbu protiv klimatskih promena prikupile su do sada u tekućoj godini rekordnih 32 milijarde dolara na globalnom nivou, prema danas objavljenim rezultatima jednog istraživanja.

Količina novca za projekte tzv. rizičnog kapitala (venture capital) koja se slila do sada u ovoj godini u klimatske tehnologije već je premašila ukupan iznos za celu 2020. godinu, navodi se u izveštaju kompanije za analizu rizičnog kapitala Dilrum i reklamne agencije „London & Partners“, prenosi Tanug pozivajući se na CNBC.

Istovremeno, ulaganja u klimatske tehnologije su se više nego učetvorostručile u odnosu na 2016. godinu, kada su investitori podržali novoosnovane kompanije u ovom sektoru sa samo 6,6 milijardi dolara.

Evropa je najbrže rastući region na globalnom nivou po ulaganjima u klimatske tehnologije, odnosno u tehnološke kompanije koje rade na smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte ili na rešavanju posledica klimatskih promena.

Evropska venčer kapital ulaganja u startap kompanije u oblasti klimatskih tehnologija su u ovoj godini sedam puta veća u odnosu na 2016. godinu, pri čemu je iznos porastao sa 1,1 milijarde na osam milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

Sa izuzetkom Zalivske oblasti u Kaliforniji, London je dom najveće koncentracije startap kompanija u oblasti klimatskih tehnologija. U britanskoj prestonici je, kako se navodi, od postizanja Pariskog sporazuma o klimi 2015. godine, osnovano je 416 novih preduzeća koje se bave klimatskim tehnologijama, a njihova zajednička vrednost se procenjuje na 28 milijardi dolara.

Ipak, između 2016. i 2021. godine, najviše sredstava su na tržištima kapitala prikupili klimatskih startapovi u Sjedinjenim Američkim Državama, a prate ih rivali u Kini, Švedskoj i Velikoj Britaniji, piše u izveštaju bez preciziranja iznosa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...