Mesec inovacija: program podrške digitalnoj transformaciji

Finansije su najveći problem startapova u Srbiji

BiznisHi-techInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

9.11.2021 15:54 Autor: Stefan Petrović 1

Finansije su najveći problem startapova u Srbiji Finansije su najveći problem startapova u Srbiji
Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iznetim na okruglom stolu Finansiranje inovacija: Put od ideje do realizacije, devet od 10 preduzeća... Finansije su najveći problem startapova u Srbiji

Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iznetim na okruglom stolu Finansiranje inovacija: Put od ideje do realizacije, devet od 10 preduzeća u Srbiji inovacije finansira sopstvenim sredstvima, dok se svega 20 odsto firmi koje posluju u našoj zemlji odluči da konkuriše za program podrške koji finansira država, Evropska unija (EU) ili privatni sektor.

Takođe, navedeno je da je 50 odsto od ukupnog broja inicijativa da se sprovedu inovacije, pokreće menadžment, kao i da je u poslednjih pet godina u Srbiji realizovano 19 inovativnih programa podrške od kojih je dve trećine finansirala država, a ostalo EU.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da su finansije glavna karika koja nedostaje u realizaciji inovativnih projekata.

„Ono što nedostaje Srbiji jeste više privatnih inicijativa i zato je od ključnog značaja da programa podrške kakvu nudi StarTech – povezivanje inovativnih privatnih sektora i međusobna finansijska podrška, bude što više“, poručila je Jovanović.

Tokom trajanja kampanje Mesec inovacija u okviru Startech programa podrške digitalnoj transformaciji, preduzetnici, istraživači, predstavnici akademske zajednice i svi zainteresovani za razvoj inovacionog ekosistema moći će na sajtu Startech programa da nominuju nove inicijative, probleme na koje nailaze, kao i rešenja.

„Najbolji predlozi postaće deo prve Sive knjige inovativnog i visokotehnološkog preduzetništva koju priprema Nacionalna alijansa za loikalni ekonomski razvoj (NALED) i koju će u narednim mesecima predstaviti javnosti, institucijama i Savetu za podsticanje razvoja digitalne ekonomije“, rekla je Jovanović na otvaranju okruglog stola Finansiranje inovacija: put od ideje do realizacija.

Direktor Tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednice Vlade Srbije Nenad Paunović, istakao je da je naša zemlja među prvima u Evropi uvela Zakon o digitalnoj imovini, kao i da je završena javna rasprava za novi Zakon o inovacionim delatnostima koji treba da bude usvojen do kraja godine.

Violeta Jovanović / Foto: NALED

On je naglasio je da je novina i uvođene „Startap talent investor viza“ za lakši ulazak stranaca u Srbiju, koji će radom u našoj zemlji dati doprinos eko sistemu Srbije. Takođe, naveo je da je država uvela potpuno oslobođenje poreza i doprinosa osnivačima Startapa, kao i niz drugih poreskih olakšica i subvencija.

Senior menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Philip Morris Dragana Vujko, istakla je da je značajno za Srbiju da se kultura ulaganja u startap zajednicu podigne na viši nivo, kako bi se i mala tradicionalna preduzeća probila na tržište, kao i da bi se realizovale inovativne ideje u svim sektorima privrede.

„Da bismo rešili pristup finansijama, kao jedan od osnovnih problema koji startapovi navode, moramo stvoriti podsticajno okruženje u kome će ulaganje u inovacije postati privlačna opcija“, poručila je ona.

Istakla je da njena kompanija radi na tome da doprinese stvaranju društva koje je zainteresovano za razvoj inovativnih rešenja, promociju i primenu nauke i bolji kvalitet života u našoj zemlji.

Predstavnici platformi, aplikacija i banaka, pomoću kojih inovatori mogu realizovati startape, objasnili su procedure neophodne prilikom konkurisanja za subvencije, i naveli neophodne uslove i dokumentaciju koju inovator mora da ispuni.

Inače, mesec inovacija deo je godišnje kampanje „Na korak do zvezda“, o značaju inovacija i inovativnih preduzeća, pokrenute u okviru Startech programa za digitalnu transformaciju privrede Srbije. StarTech, program kompanije Philip Morris International, podržan od Vlade Srbije, i koji sprovodi NALED, prvi je program podrške inovatorima koji u potpunosti finansira privatna kompanija.

Tokom Meseca inovacija biće održana još dva okrugla stola u Nišu i Novom Sadu koji se mogu pratiti i uživo na www.startech.org.rs. Susret u Nišu biće posvećen temi saradnje nauke i privrede, dok će u Novom Sadu biti predstavljena analiza o stanju inovacija u Srbiji. 

StarTech program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća deo je trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED a finansira kompanija Philip Morris. Cilj projekta je ubrzanje rasta srpskih kompanija i transformacija tradicionalne ekonomije u digitalnu i pružanje podrške u vidu sredstava i ekspertize, rada na unapređenju uslova za podsticanje inovacija i promocije domaćih inovativnih biznisa.

  • IVAN

    6.11.2022 #1 Author

    Lako je uzeti od Emirata i mmf a kredite treba to vratiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...