Napredak u primeni savremenih tehnologija

Srbija planira formiranje haba za nanotehnologije sa Izraelom

BiznisBolji posaoHi-techSrbijaU fokusuVesti

9.11.2021 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija planira formiranje haba za  nanotehnologije sa Izraelom Srbija planira formiranje haba za  nanotehnologije sa Izraelom
Srbija može biti regionalni hab za umrežavanje i zajedničke projekte sa renomiranim izraelskim institutima, univerzitetima, startap i inovacionim centrima, a spremna je i da... Srbija planira formiranje haba za  nanotehnologije sa Izraelom

Srbija može biti regionalni hab za umrežavanje i zajedničke projekte sa renomiranim izraelskim institutima, univerzitetima, startap i inovacionim centrima, a spremna je i da u velikoj meri primeni njihova znanja i iskustva u razvoju inovacija i nanotehnologija, izjavio je u Tel Avivu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež je prilikom posete Bar-Ilan Institutu za nanotehnologije i napredne materijele (BINA) i razgovora sa direktorom Drorom Fiklserom (Dror Fixler), istakao da Srbija ima odlične mlade stručnjake – inovatore, da je veoma napredovala u primeni savremenih tehnologija u svim oblastima, kao i da ima dosta kvalitetnih projekata koji se mogu realizovati sa izraelskim partnerima. Među takvim projektima, po rečima predsednika PKS, izdvaja se BIO4 Kampus za Bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu.

„BIO4 kampus predstavlja nacionalni projekat izgradnje jedinstvenog kompleksa u okviru kojeg će se okupiti stručnjaci, znanje i infrastruktura vezani za oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta. Ideja vodilja jeste da Srbija bude prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u ovim oblastima. BIO4 će postati mesto susreta i komunikacije, gde velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije mogu da uspostave saradnju sa naučnicima različitog profila, kliničarima, startap kompanijama, preduzetnicima i razvijaju proizvode koji će živote svih nas učiniti boljim i kvalitetnijim“, rekla je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije Jelena Begović.

Cilj je da se napravi prvi most i zajednička saradnja sa BINA institutom koji predstavlja dobar primer multidisciplinarnosti, jer kroz ovakvo povezivanje možemo očekivati i brz razvoj i napredak našeg BIO4 kampusa, istakla je Begović.

BINA poseduje sedamdeset jednu najsavremeniju laboratoriju, kao i druge centre za istraživanje i razvoj. Školuje stručnjake u oblasti nanonauke i robotike, biotehnologije, sarađuje sa akademskom zajednicom, ne samo u Izraelu već širom sveta, kao i velikim multinacionalnim kompanijama.

Direktor BINA Dror Fiksler uveren je da ovaj institut ima predloge i rešenja koja mogu biti razvijana u saradnji sa srpskom akademskom i poslovnom zajednicom i primenljiva u privredi, medicini, farmaciji, IT.

U okviru posete BINA pametnom gradu Čadež je razgovarao o primeni inovativnih rešenja u razvoju IT infrastrukture, logistike. Ovaj naučno-istraživački centar pruža i vrhunska digitalna i inovativna rešenja za preduzetnike, mala i srednja preduzeća u pogledu izvora finansiranja, umrežavanja, primene digitalnih tehnologija.

Predsednik PKS predstavio je domaću IoT (Internet of Things) platformu LoRa koja omogućava povezivanje i međusobnu komunikaciju velikog broja najrazličitijih uređaja kroz sistem senzora, upravljanje na daljinu, efikasno prikupljanje podataka i kreiranje najrazličitijih smart poslovnih rešenja, kako za kompanije, tako i za lokalne zajednice. LoRa sistem primenjuje se u Beogradu, a veoma je važan za kompanije koje se bave logistikom.

Čadež je posetio i kompaniju Eltel Technologistic koja je globalni lider u primeni inovacija u medicini, posebno u oblasti optičkih i ortopedskih pomagala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...