Tržište nekretnina se oporavlja od prošle godine

Velika Britanija optimistična uprkos neizvesnostima na tržištu nekretnina

BiznisNekretnineNovacSvetVesti

17.11.2021 19:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika Britanija optimistična uprkos neizvesnostima na tržištu nekretnina Velika Britanija optimistična uprkos neizvesnostima na tržištu nekretnina
Britanski investitor za nekretnine British Land naglasio je da, uprkos neizvesnostima sa rastućim troškovima privrede, postoji mnogo razloga za otpimizam, a tome je doprinela... Velika Britanija optimistična uprkos neizvesnostima na tržištu nekretnina

Britanski investitor za nekretnine British Land naglasio je da, uprkos neizvesnostima sa rastućim troškovima privrede, postoji mnogo razloga za otpimizam, a tome je doprinela odluka vlade da ukine većinu blokada.

U šestomesečnom izveštaju zabeležena je snažna aktivnost lizinga, značajno poboljšana naplata zakupnine i povećanje vrednosti u kampusima i maloprodajnim centrima što je dovelo do povraćaja u iznosu od 6,1 odsto.

To znači da su stanodavci ostvarili profit od 120 miliona funti u šest meseci, što je povećanje od 12,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.  U istom saopštenju izvršni direktor Sajmon Karter je takođe najavio da je ustupio prostor od 254.000 kvadratnih metara advokatskoj firmi Allen & Overi, piše Capital.

Ključ u vratima
Foto: Pexels.com

On je takođe rekao da su u ponudi bili legalni poslovi, što odražava obnovljeni optimizam u posao sa izdavanjem poslovnog prostora.

Međutim, cena akcija British Landa pala je  za 0,4 odsto na 5,31 funti do 11 sati na londonskim tržištima.

Karter je primetio da je popularnost fleksibilnog rada porasla tokom korona virusa, pri čemu se potražnja za kancelarijama čvrsto polarizovala ka najkvalitetnijem i najodrživijem prostoru.

„To je upravo ono što isporučujemo u svim našim kampusima, gde takođe imamo koristi od snažne potražnje iz sektora inovativnog rasta“, rekao je on.

Karter je takođe ukazao i na neizvesnost koja i dalje postoji na makronivou, posebno u pogledu rasta troškova inputa, uprkos tome što se privreda nastavlja oporavak, piše Capital.

„Međutim, dugoročni trendovi, uključujući potražnju za visokokvalitetnim radnim prostorom dobro nas pozicioniraju za budućnost“, zaključio je on.

Inače, prosečne mesečne zakupnine u Velikoj Britaniji porasle su 4,6 odsto na 968 funti (1.303 dolara) u periodu od septembra prošle godine do devetog meseca u 2021, prema Zoopla Indeksu najma. Najveći porast zakupnina bio je na jugozapadu zemlje gde su cene porasle za devet odsto na prosečnih 860 funti. Nasuprot tome, londonski stanodavci su povećali cene za 1,6 procenata na 1.592 funte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...