VELIKI GUBICI NEPREHRAMBENE TRGOVINE U HRVATSKOJ 11 miliona evra dnevno

RegionVesti

30.3.2020 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

VELIKI GUBICI NEPREHRAMBENE TRGOVINE U HRVATSKOJ 11 miliona evra dnevno VELIKI GUBICI NEPREHRAMBENE TRGOVINE U HRVATSKOJ 11 miliona evra dnevno
Za svaki dan sprovođenja mera za sprečavanje epidemije korona virusa hrvatska neprehrambena trgovinu gubi 82 miliona kuna (skoro 11 miliona evra), kažu u Hrvatskom... VELIKI GUBICI NEPREHRAMBENE TRGOVINE U HRVATSKOJ 11 miliona evra dnevno

Za svaki dan sprovođenja mera za sprečavanje epidemije korona virusa hrvatska neprehrambena trgovinu gubi 82 miliona kuna (skoro 11 miliona evra), kažu u Hrvatskom udruženju poslodavaca (HUP), prenosi novac.hr

U HUP procenjuju da bi 40-50 odsto radnih mesta u neprehrambenoj trgovini moglo biti ukinuto ukoliko se ovakav režim zabrane rada u Hrvatskoj zbog korona virusa nastavi do sredine juna, kakav je sada scenario u opticaju. Sektor neprehrambene trgovine u Hrvatskoj popunjavaju male i srednje firme koje mogu izdržati najviše 15 dana bez prihoda, a posle toga počinju veliki problemi sa servisiranjem obaveza, kažu u HUP.

Prema njihovim procenama, državni budžet svaki dan zbog zabrane rada neprehrambenih trgovina samo po osnovu PDV gubi više od 16 miliona kuna (više od 2 miliona evra).

Upozoreno je i na činjenicu da je trenutno zatvoreno 95 posto poslovnih subjekata u trgovačkim centrima u Hrvatskoj.

U HUP ističu da sektor trgovine, uključujući veleprodaju i maloprodaju, obuhvata 210 hiljada direktnih radnih mesta kao i oko 60 hiljada ndirektnih radnih mesta u sektorima prevoza, usluga, održavanja, oglašavanja i medija.

Maloprodaja, obuhvata oko 120 hiljada radnih mesta, od kojih je oko 30 hiljada radnih mesta vezano uz sektor maloprodaje u prehrambenim trgovinama, dok 90.000 radnih mesta radi u trgovini neprehrambenim proizvodima i trgovačkim centrima.

Uz neprehrambenu trgovinu indirektno je vezano i 30 hiljada indirektnih radnih mesta u sektorima prevoza, usluga, održavanja, oglašavanja i medija te zavisno od sezone kreira i oko 10 hiljada povremenih radnih mesta za studente, kažu u HUP.

On-line trgovina, prema oceni HUP, ne može biti zamena za neprehrambenu stacionarnu trgovinu ni sa aaspekta zadržavanja učešća trgovine u hrvatskoj ekonomiji, ni po broju radnih mesta, ni u pogledu prihoda državnog budžeta od trgovine.

  • SUNCOKRET

    2.3.2022 #1 Author

    Svakako je svet postao previše potrošački orijentisan i nije loše malo se vratiti duhovnosti i pravim vrednostima, ali sa druge strane potrošnja podstiče rast tako da će se to sigurno odraziti na pad zaposlenosti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...