VELIKI NAPREDAK SRBIJE Investiciona klima u zemlji daleko bolja, konstatuje Stejt department

AnalizaIzdvajamoSrbijaSvetU fokusuVesti

12.9.2020 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VELIKI NAPREDAK SRBIJE Investiciona klima u zemlji daleko bolja, konstatuje Stejt department VELIKI NAPREDAK SRBIJE Investiciona klima u zemlji daleko bolja, konstatuje Stejt department
Investiciona klima u Srbiji se popravlja poslednjih godina, konstatovao je Stejt department u svom godišnjem izveštaju. Naša zemlja učinila je značajan napredak, stoji u... VELIKI NAPREDAK SRBIJE Investiciona klima u zemlji daleko bolja, konstatuje Stejt department

Investiciona klima u Srbiji se popravlja poslednjih godina, konstatovao je Stejt department u svom godišnjem izveštaju.

Naša zemlja učinila je značajan napredak, stoji u izveštaju Stejt departmenta, koji se redovno priprema za 165 stranih tržišta u cilju pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka.

Unapređenje investicione klime u našoj zemlji zasniva se na makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, boljoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja EU, koji predstavlja podsticaj za pravne promene koje poboljšavaju poslovno okruženje, ocenio je Stejt department.

Vlada Srbije uspešno je završila trogodišnji stand-by aranžman sa MMF i premašila svoje fiskalne ciljeve za 2018. godinu. Srbija je napredovala za četiri mesta na Doing business listi Svetske banke i sada je rangirana na 44. poziciji, navodi se u izveštaju.

Stejt department ukazuje da je važan prioritet za Vladu Srbije privlačenje stranih investicija i ističe da američki investitori pozitivno ocenjuju Srbiju, posebno strateški položaj zemlje, dobro obrazovanu i isplativu radnu snagu, odlično poznavanje engleskog jezika, investicione podsticaje i sporazume o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega sa EU.

Međutim, uprkos značajnom napretku, pred Srbijom su i dalje izazovi, posebno u pogledu administrativnog kašnjenja i korupcije.

Vlada Srbije je, kako se napominje u izveštaju, označila ekonomski rast i otvaranje radnih mesta kao glavne ekonomske prioritete i posvetila se rešavanju velikog broja pitanja u vezi sa sporom tranzicijom zemlje ka tržišno orijentisanom kapitalizmu.

Na zakonodavnom polju sprovela je značajne reforme Zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcije, javnih nabavki i privatizacije, koje su pomogle da se unapredi biznis okruženje, prenosi Tanjug.

Naglašava se da se konačno vidi napredak u rešavanju sudbine problematičnih državnih preduzeća.

Ukoliko Vlada Srbije sprovede obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi mogle da nastave da rastu u narednim godinama, zaključuje Stejt department u analizi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...