(VIDEO) BEČKI NAUČNICI NAPRAVILI 3D SNIMAK KORONA VIRUSA Prvi detaljni prikaz glavnog neprijatelja čovečanstva

LifestyleSvetVestiZanimljivostiZdravlje

19.1.2021 16:48 Autor: Marko Miladinović 0

(VIDEO) BEČKI NAUČNICI NAPRAVILI 3D SNIMAK KORONA VIRUSA Prvi detaljni prikaz glavnog neprijatelja čovečanstva (VIDEO) BEČKI NAUČNICI NAPRAVILI 3D SNIMAK KORONA VIRUSA Prvi detaljni prikaz glavnog neprijatelja čovečanstva
Bečki naučnici su uspeli da stvore trodimenzionalni prikaz koronavirusa iz zamrznutih uzoraka. Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa bile su isključivo modeli, kreirani na osnovu do... (VIDEO) BEČKI NAUČNICI NAPRAVILI 3D SNIMAK KORONA VIRUSA Prvi detaljni prikaz glavnog neprijatelja čovečanstva

Bečki naučnici su uspeli da stvore trodimenzionalni prikaz koronavirusa iz zamrznutih uzoraka. Sve dosadašnje prezentacije koronavirusa bile su isključivo modeli, kreirani na osnovu do sada prikupljenih podataka. Oni su prepoznatljivi po kružnom obliku sa karakterističnim spajk proteinima pomoću kojih virus prodire u ljudske ćelije.

Bečkoj kompaniji Nanographics, koja je nastala iz okrilja Tehničkog univerziteta, pošlo je za rukom da kreira prvu 3D video prezentaciju na osnovu uzorkovanih čestica virusa Covid-19.

“Ova vizuelizacija se zasniva na istraživanju naučnika sa Đinghua univerziteta u Pekingu gde je tim stručnjaka uspeo da izdvoji čestice virusa iz uzoraka, da ih skenira niskotemperaturnim elektronskim mikroskopom i potom digitalizuje“, izjavio je naučni istraživač Ivan Vajola (Ivan Viola) sa Tehničkog univerziteta u Beču i Kralj Abdulah univerziteta za nauku i tehnologiju u Saudijskoj Arabiji, u okviru online prezentacije Bečkog fonda za nauku, istraživanje i tehnologiju. On je dodatno istakao da skeniranje uzoraka nije bitno uticalo na strukturu spajk proteina.

Video snimak pokazuje kako se virus korak po korak izdvaja iz slanog rastvora u koji su čestice virusa potopljene. „Fascinantno je kako se na osnovu mikroskopskih podataka detaljno može posmatrati struktura virusa“, objasnio je Vajola.

Prema njegovim rečima, metode koje su korišćene u kreiranju ovog 3D prikaza bi u skorijoj budućnosti trebalo da utiču na lakše i brže analiziranje podataka bioloških mikroskopskih podataka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...