(VIDEO) DIJEGO MARADONA PREMINUO U ŠEZDESETOJ GODINI El Pibe je bio jedinstven igrač u istoriji fudbala

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

25.11.2020 18:11 Autor: Marko Miladinović 3

(VIDEO) DIJEGO MARADONA PREMINUO U ŠEZDESETOJ GODINI El Pibe je bio jedinstven igrač u istoriji fudbala (VIDEO) DIJEGO MARADONA PREMINUO U ŠEZDESETOJ GODINI El Pibe je bio jedinstven igrač u istoriji fudbala
Dijego Armando Maradona, legenda argentinskog i svetskog fudbala, preminuo je od posledica srčanog udara u šezdesetoj godini. Pre manje od mesec dana Maradona je... (VIDEO) DIJEGO MARADONA PREMINUO U ŠEZDESETOJ GODINI El Pibe je bio jedinstven igrač u istoriji fudbala

Dijego Armando Maradona, legenda argentinskog i svetskog fudbala, preminuo je od posledica srčanog udara u šezdesetoj godini.

Pre manje od mesec dana Maradona je bio podvrgnut operaciji glave, kada mu je uklonjen krvni ugrušak iz mozga, a u poslednje vreme patio je i od depresije, zbog svog opšteg zdravstvenog stanja, ali i posledica globalne krize izazvane korona virusom.

Maradona je u svojoj igračkoj karijeri nastupao za argentinski Boca Juniors, a u Evropi je neko vreme proveo u Barseloni i Seviji u Španiji, ali je najveći trag ostavio u italijanskom Napoliju.

Iako malen rastom, igrao je na ofanzivnoj poziciji, noseći broj 10 na dresu, kao i mnoge druge legende fudbala pre i posle njega.

Ušao je u istoriju igre po mnogim parametrima. Ostaće upamćen kao fudbaler koji je dvaput obarao rekorde po najskupljim transferima  – prvo po prelasku u Barselonu za pet miliona funti 1982. godine, a potom i po odlasku u Napoli dve godine kasnije za 6,9 miliona funti.

Zvali su ga „El Pibe de Oro“ – „Zlatni dečko“, ali i „Božja ruka“ jer je Englezima 1986. godine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu dao odlučujući gol rukom, koji je potom priznat. Ovaj gol je kasnije proglašen golom dvadesetog veka. Argentina je posle osvojila zlatnu medalju, svoju za sada poslednju na najznačajnijem fudbalskom takmičenju na svetu.

Maradona je proglašen i jednim od dvojice najznačajnijih fudbalera dvadesetog veka, a drugi je bio Brazilac Pele.  

Po završetku igračke karijere, posle nekoliko godina tokom kojih se po svetskoj štampi pojavljivao, nažalost, samo zbog čestih „izleta“ u alkoholizam i korišćenje kokaina, živi simbol Argentine odlučio je da se uozbilji i okrene trenerskom pozivu.

Foto: Commons.wikimedia.org

Ne može se ni iz daleka reći da je po tom pitanju bio uspešan, iako je u jednom trenutku vodio svoju zemlju na Svetskom prvenstvu, i to sa najvećom zvezdom današnjice i svojim sunarodnikom, a po mnogima i naslednikom, Lionelom Mesijem u timu. Mnogi ljubitelji Maradonine igre takođe bi rekli i da je Mesi sa njim sličan eventualno samo po visini.

Dijego Armando Maradona u trenutku smrti bio je u svojoj rodnoj zemlji trener tima Gimnasia de la Plata, jednog od najstarijih fudbalskih organizacija na svetu, osnovanog 1887. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...