(VIDEO) ODABRAN PREDSTAVNIK SRBIJE U TRCI ZA OSKARA Film Predraga Antonijevića kandidat za čuvenu nagradu

KulturaLifestyleManifestacijeSrbijaSvetU fokusuVesti

30.11.2020 16:40 Autor: Julijana Vincan 1

(VIDEO) ODABRAN PREDSTAVNIK SRBIJE U TRCI ZA OSKARA Film Predraga Antonijevića kandidat za čuvenu nagradu (VIDEO) ODABRAN PREDSTAVNIK SRBIJE U TRCI ZA OSKARA Film Predraga Antonijevića kandidat za čuvenu nagradu
Komisija Filmskog centra Srbije odabrala je film „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića, za predstavnika Srbije u trci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske... (VIDEO) ODABRAN PREDSTAVNIK SRBIJE U TRCI ZA OSKARA Film Predraga Antonijevića kandidat za čuvenu nagradu

Komisija Filmskog centra Srbije odabrala je film „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića, za predstavnika Srbije u trci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film.

U obrazloženju Selekcione komisije piše da je izabrani film emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći, pre svega, poštovanje prema žrtvama.

„Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti, jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila“, navodi se u obrazloženju.

Članovi komisije istakli su visok umetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom „ansambl filmu”, naročito kada je reč o ženskim likovima.

„Kroz sudbinu čitavih porodica, prikazana je snaga volje malog čoveka, kao i ogromna ljubav i čovečnost u okolnostima koje su teško zamislive“, navodi se u saopštenju FCS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...