VINSKI SPOR REŠEN U KORIST HRVATSKE Evropski sud odbacio tužbu Slovenije

AgrobiznisBiznisRegionVesti

9.9.2020 16:08 Autor: Julijana Vincan 0

VINSKI SPOR REŠEN U KORIST HRVATSKE Evropski sud odbacio tužbu Slovenije VINSKI SPOR REŠEN U KORIST HRVATSKE Evropski sud odbacio tužbu Slovenije
Opšti sud Evropske unije u sredu je odbacio tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u „slučaju teran“. U pitanju je dugogodišnji vinski spor između slovenačkih... VINSKI SPOR REŠEN U KORIST HRVATSKE Evropski sud odbacio tužbu Slovenije

Opšti sud Evropske unije u sredu je odbacio tužbu Slovenije protiv Evropske komisije u „slučaju teran“. U pitanju je dugogodišnji vinski spor između slovenačkih i hrvatskih vinara.

Odbačen je zahtev Slovenije da se poništi uredba EU o uslovima za korišćenje termina „teran“ na etiketama hrvatskog vina iz Istre, naveo je Evropski sud.

Foto: Pexels.com

Nakon ulaska Slovenije u EU, taj naziv se koristio na etiketama nekih slovenačkih vina. Najpre kao tradicionalan naziv za vino s Krasa, proizvedeno na određenim vinogorjima, da bi mu potom bila priznata i oznaka zaštićenog porekla, navodi se u opširnom opisu spora u obrazloženju presude.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Evropska komisija je 2017. godine uredbom odobrila izuzetak, po kojem se hrvatski teran iz Istre, može prodavati s nalepnicom „Hrvatska Istra – teran“. Uslov je bio da naziv vina na etiketi bude ispisan manjim slovima.

Slovenija sada, nakon odbijanja njene tužbe, ima mogućnost da na presudu opšteg suda EU podnese žalbu. Nije poznato da li će to učiniti, prenosi Seebiz.

Tužbu je podnela nekadašnja Vlada Mire Cerara. U martu je formirana nova Vlada Janeza Janše, koja se zalaže za mirno rešavanje sporova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...