VIŠA CENA I ZAŠTITA SRPSKOG BRENDA Veliki značaj oznake evropskog kvaliteta za poljoprivredne proizvođače

AgrobiznisBiznisEUSrbijaVesti

20.9.2020 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VIŠA CENA I ZAŠTITA SRPSKOG BRENDA Veliki značaj oznake evropskog kvaliteta za poljoprivredne proizvođače VIŠA CENA I ZAŠTITA SRPSKOG BRENDA Veliki značaj oznake evropskog kvaliteta za poljoprivredne proizvođače
Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu, što se očekuje do kraja 2021, značiće višu cenu i zaštitu srpskog „brenda“, pa uvežena... VIŠA CENA I ZAŠTITA SRPSKOG BRENDA Veliki značaj oznake evropskog kvaliteta za poljoprivredne proizvođače

Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu, što se očekuje do kraja 2021, značiće višu cenu i zaštitu srpskog „brenda“, pa uvežena malina više neće biti prodavana na srpskom tržištu kao proizvod iz Srbije, dok pirotski kačkavalj proizveden na tradicionalan način više neće imati konkurenciju, kažu proizvođači.

„Ta markica će mnogo značiti za poljoprivredne proizvođače. Moraćemo da dokažemo poreklo maline, gde je i kako proizvedena“, rekao je Tanjugu Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije.

Foto: Pixabay.com

Dodaje da će, ipak, plasman ariljske maline na evropskom tržištu najviše zavisiti od ponude i potražnje.

Radović je istakao da je u ovoj godini došlo do povećane potražnje maline zbog korona virusa što je uticalo i na cenu.

„Niko ne može u Srbiji da proizvede maline kao što proizvede zlatiborsko-moravički okrug“, naglasio je Radović.

Dodaje da ministar poljoprivrede Branislav Nedimović dobro razume probleme proizvođača malina i da malinari imaju podršku resornog ministarstva.

Direktor niže poljoprivredne škole „Dr Obren Pejić“ Nenad Ðorđević rekao je za Tanjug da ta škola proizvodi sertifikovan kravlji kačkavalj sa oznakom geografskog porekla na osnovu kojeg se pirotski kačkavalj i našao na listi za dobijanje EU oznake.

Ðorđević je objasnio da ova škola proizvodi kačkavalj na tradicionalan način po prvoj pisanoj recepturi s kraja 19. veka.

Ističe da su opredeljeni na kvalitet, s obzirom da 90 odsto prerade od mleka ide u kačkavalj, kao i da su jedni od retkih u Srbiji koji se bavi proizvodnjom na takav način.

On kaže da je potražnja velika za kačkavaljem koji ova škola proizvodi, a da će cena kačkavalja sa EU oznakom biti u skladu sa evropskim pravilima, te da očekuju boljitak dobijanjem oznake.

Foto: Printscreen youtube

Na pitanje Tanjuga da li će dobijanje EU oznake značiti i veću proizvodnju, Ðorđević navodi da nemaju uslove da šire svoje kapacitete, te da su kao škola ograničeni prostorno po nalogu veterinarske inspekcije.

On je istakao da na mesečnom nivou proizvedu oko 11 tona kačkavalja i najavio promociju proizvodnje organskog ovćijeg sira i kačkavalja, u čemu će, kako kaže, biti prvi u Srbiji.

Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem naredne godine, kao i da će to otvoriti vrata i drugim srpskim proizvodima na evropsko trzište.

Tagovi
EKO SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...