Poražavajući rezultati predsednika Havijera Mileija

Više od 50 odsto Argentinaca živi u siromaštvu

SvetVesti

27.9.2024 13:32 Autor: Vladimir Jokanović 2

Više od 50 odsto Argentinaca živi u siromaštvu Više od 50 odsto Argentinaca živi u siromaštvu
Stopa siromaštva u Argentini porasla je sa 42 odsto na 53 odsto tokom prvih šest meseci vlasti predsednika Havijera Mileija, saopštila je nacionalna statistička... Više od 50 odsto Argentinaca živi u siromaštvu

Stopa siromaštva u Argentini porasla je sa 42 odsto na 53 odsto tokom prvih šest meseci vlasti predsednika Havijera Mileija, saopštila je nacionalna statistička agencija. Ovaj nagli porast odražava posledice najintenzivnijeg programa štednje u skorijoj istoriji zemlje.

Vladin izveštaj da je polugodišnja stopa siromaštva u 2024. dostigla najviši nivo od 2003. godine, kada je Argentina bila pogođena katastrofalnim bankrotom spoljnog duga i devalvacijom valute, predstavlja veliki udarac za desničarskog ekonomistu Mileija, prenosi AP.

Do sada su strani investitori i Međunarodni monetarni fond, kojem Argentina duguje 43 milijarde dolara, pozdravljali njegovu kontroverznu fiskalnu šok terapiju, koja je uspela da smanji mesečnu inflaciju u zemlji sa 25,5 odsto u decembru prošle godine na 4,2 odsto u poslednjim mesecima.

Inflacija u Argentini, koja sada iznosi više od 230 odsto godišnje, jedna je od najviših u svetu. Očekujući negativne vesti nekoliko sati pre objavljivanja izveštaja o siromaštvu, Mileijev portparol pokušao je da ublaži udarac tokom duge konferencije za novinare, navodeći da je „vlada nasledila katastrofalnu situaciju“.

Za razliku od prethodnih populističkih vlada koje su održavale visoku potrošnju potrošača po cenu masivnog budžetskog deficita, Milei je ukinuo kontrolu cena, smanjio subvencije za energiju i transport, i devalvirao pezo za 54 odsto u decembru nakon što je preuzeo dužnost.

Mere štednje i deregulacija dovele su do oštrog pada kupovne moći i gurnule ekonomiju u duboku recesiju. Milei, politički autsajder koji je borbu protiv vrtoglave inflacije u Argentini postavio kao glavno obećanje kampanje, računa da će se, ako njegova vlada uspe da stabilizuje cene, rast vratiti i pokrenuti čudesni oporavak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.