Sastanak na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini

Više od 70 kompanija pozvalo na globalni dogovor za smanjenje plastičnog otpada

EkologijaSvetU fokusuVesti

18.1.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Više od 70 kompanija pozvalo na globalni dogovor za smanjenje plastičnog otpada Više od 70 kompanija pozvalo na globalni dogovor za smanjenje plastičnog otpada
Međunarodni brendovi, uključujući kompaniju Coca Cola i PepsiCo, pozvali su na globalni dogovor za borbu protiv zagađenja plastikom. Ovo bi značilo smanjenje proizvodnje plastike,... Više od 70 kompanija pozvalo na globalni dogovor za smanjenje plastičnog otpada

Međunarodni brendovi, uključujući kompaniju Coca Cola i PepsiCo, pozvali su na globalni dogovor za borbu protiv zagađenja plastikom. Ovo bi značilo smanjenje proizvodnje plastike, najbrže rastućeg dela naftne industrije.

Svetski lideri sastaće se ove godine na konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, gde će se pregovarati o krizi plastičnog otpada koji zagušuje deponije, zagađuje okeane i ubija živi svet, prenosi Danas pozivajući se na Reuters.

Još nije poznato da li će se govoriti o reciklaži i upravljanju otpadom, ili će se ići na oštrije korake poput smanjenja proizvodnje, što bi naišlo na otpor naftnih i hemijskih kompanija i zemalja najvećih proizvođača, kao što su Sjedinjene Američke Države.

Više od 70 kompanija potpisalo je zajedničko saopštenje, među kojima su i kompanije kao što su Unilever i Nestle, koje veliki broj proizvoda pakuju u jednokratnu plastiku, ili Walmart i BNP Paribas.

„Nalazimo se u kritičnom trenutku za uspostavljanje sporazuma pod okriljem UN“, navodi se u saopštenju uz napomenu da bi dogovor trebalo da smanji proizvodnju i korišćenje nove plastike.

Manje od 10 odsto proizvedene plastike se reciklira, a projekcije su da će se proizvodi od plastike koja se dobija iz nafte i prirodnog gasa udvostručiti u narednih 20 godina.

Ovo se vidi kao glavni izvor prihoda naftnih kompanija u budućnosti, s obzirom na trend proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i električne automobile.

  • VANJA

    18.1.2022 #1 Author

    Bas bi bilo lepo da se dogovore!

    Odgovori

  • MARA

    18.1.2022 #2 Author

    Valjalo bi da se dogovore

    Odgovori

  • KACA

    18.1.2022 #3 Author

    Nadajmo se da će uspeti da nađu neko rešenje!

    Odgovori

  • MARIJANA

    19.1.2022 #4 Author

    Bilo bi dobro da se nadje neko dobro resenje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...